Ook als je (voorlopig) niet verhuist zijn er manieren om te besparen op je hypotheeklasten. Denk bijvoorbeeld aan extra aflossen of het oversluiten naar een goedkopere bank. Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Extra aflossen op de hypotheek

Er zijn verschillende situaties waarin aflossen op de hypotheek verstandig is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je eigen vermogen te hoog is waardoor je zorgtoeslag vervalt. Ook het aflossen van een kleine hypotheek is bijna altijd voordelig. 

Heb je een spaar- of bankspaarhypotheek? Dan levert extra geld storten doorgaans meer voordeel op dan aflossen. Ook als je in de toekomst groter wil wonen, kan aflossen niet voordeling zijn. Je hypotheekrenteaftrek kan namelijk in gevaar komen door tijdentijds af te lossen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een boete krijgt voor vervroegd aflossen. Wacht dus tot het einde van je rentevaste periode.

Oversluiten

In veel gevallen loont het de moeite om je hypotheek over te zetten naar een goedkopere rente. Dit kan bij je eigen bank, maar vaak is het voordelig om over te sluiten naar een goedkopere geldverstrekker. Of oversluiten de moeite waard is, hangt af van veel factoren, zoals de hoogte van de boete en het type hypotheek dat je hebt.

De Consumentenbond biedt een tool die je kan helpen bij je keuze. Ga naar de Hypotheekvergelijker en kies voor de optie "Profiteren van de lage rente".

Rentemiddeling 

Bij rentemiddeling biedt je bank je een (lagere) rente aan in ruil voor het langer vastzetten van je hypotheek. In veel gevallen is rentemiddeling niet zo aantrekkelijk.

Onze hypotheekvergelijker berekent wat de rente is die je bank je zou moeten aanbieden bij rentemiddeling en laat zien of oversluiten voor jou een alternatief is. 

Aanpassen rente-opslag hypotheek 

Bij een hypotheek loopt de bank altijd het risico dat jij je hypotheek niet betaalt. Je huis moet dan worden verkocht, zodat de bank zijn geld terugkrijgt. Hoe hoger je hypotheekschuld is ten opzichte van de waarde van je huis, hoe hoger het risico is voor de bank.

Daarom hanteert de bank een rente-opslag (of risico-opslag), die afhankelijk is van de schuld ten aanzien van de woningwaarde. Als je hebt afgelost of als je huis meer waard is geworden, kan het zijn dat je te veel rente-opslag betaalt.

Omzetten hypotheekvorm 

Heb je een spaarhypotheek met een dure overlijdensrisicoverzekering of, erger nog, een dure beleggingsverzekering? Omzetten naar een bankspaarproduct kan je veel geld opleveren.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en maak jij je zorgen of je de hypotheek nog wel kunt betalen als je met pensioen bent? Door je hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek sla je twee vliegen in één klap. Je hebt dan later veel meer te besteden en daardoor kun je nu alvast rustig slapen.

Bij de huidige lage rente vallen de maandlasten van de annuïteitenhypotheek namelijk doorgaans wel mee. Of omzetten de moeite is, kan je achterhalen in de Hypotheekvergelijker en kies voor de optie 'Profiteren van de lage rente'.

Kosten aanpassingen hypotheek 

Hou er rekening mee dat het aanpassen van de hypotheek vaak kosten met zich meebrengt. De bank kan administratiekosten rekenen en/of je doorsturen naar een tussenpersoon die ook een rekening zal presenteren.

Of en wanneer dit het geval is, verschilt van bank tot bank.