De geldigheidstermijn is per bon verschillend. Cadeaubonnen zijn lang niet altijd onbeperkt geldig. Wel zijn er regels waaraan de cadeaubonnen moeten voldoen.

Als er geen uitgiftedatum of vervaldatum op de bon of kaart staat, of er staat nergens op vermeld waar je de geldigheidsdatum kan vinden (bijvoorbeeld op een site), is de bon onbeperkt geldig. Als er wel een uitgiftedatum is vermeld, maar geen vervaldatum, dan heb je in ieder geval minimaal vijf jaar de tijd om hem in te wisselen. Het is onjuist dat de bon daarna dan niet meer geldig is.

Cadeaubonnen kunnen korter dan vijf jaar geldig zijn, maar dan moet dit op de bon staan. Korter dan een jaar geldig mag niet, tenzij de verkoper kan aantonen dat dit redelijk is, bijvoorbeeld bij consumptiebonnen van een concert of festival.

Verschil product en belevenis

Bovenstaande regels zijn wettelijk bepaald. Daarnaast zijn er ook nog verschillen in bonnen die in een winkel voor een product kunnen worden ingeleverd en bonnen voor een belevenis. Afgesproken is dat het eerste type bonnen minimaal drie jaar geldig moet zijn. De tweede soort, de 'belevenis' (iets in natura), minimaal twee jaar, met een mogelijkheid tot een jaar verlenging tegen een kleine vergoeding.

Deze voorwaarden gelden alleen voor cadeaubonuitgevers die zich aansluiten bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten, en alleen voor bonnen die ze vanaf dat moment verkopen. In april verwacht de Consumentenbond een lijst van deelnemers op hun website te hebben.

Geldigheid nagaan

Als er geen uitgiftedatum op de cadeaukaart staat of er nergens vermeld staat waar je die kan vinden, is het lastig om te weten of de kaart nog geldig is. Zeker als je hem cadeau hebt gekregen en niet weet wat de aankoopdatum is geweest. Tot welke datum je de kaart nog kunt gebruiken, kun je meestal checken via de site van de cadeaukaart of bij de kassa in de winkel.

Ons advies is om een cadeaubon zo snel mogelijk uit te geven of zelf goed in de gaten houden hoe lang de bon nog geldig is. Wacht je lang met inwisselen, dan loop je meer risico op inleverproblemen bij faillissement. Dit geldt zeker bij bonnen die je maar bij 1 winkel(keten) kunt inleveren.

Tip: bekijk of je cadeaubon nog andere beperkende voorwaarden heeft.