Op zoek naar de laagste prijs voor een product? Een vergelijkingssite is handig, maar toont lang niet alle webwinkels en mist nogal eens de voordeligste, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Ook wijken de prijzen soms af van wat je werkelijk moet betalen.

Aanbod niet compleet

Vergelijkingssites verzamelen verkoopprijzen van talloze winkels. Zo zou je in één oogopslag moeten zien waar een product het voordeligst is. In de praktijk blijkt er vaak geen touw aan vast te knopen.

Ferry Ploeg, prijsonderzoeker bij de Consumentenbond: "Er zijn enorm veel webwinkels in Nederland. Van elke honderd onlineverkopers vind je er misschien vijftien op een vergelijkingssite. De prijslijsten verschillen, omdat geen enkele vergelijkingssite volledig is".

Op zoek naar de voordeligste

We namen de proef op de som en gingen op zoek naar een vaatwasser, de Siemens SN69M052NL.

- De prijs op kieskeurig.nl is minimaal 900 euro.

- Op de "pricewatch" op tweakers.net vinden we dezelfde vaatwasser bij twee aanbieders voor 850 euro en 750 euro.

- Google Shopping vindt vier prijzen onder de 800 euro: de voordeligste aanbieder vraagt hier 740 euro.

Conclusie: geen van de drie vergelijkers vindt consequent de goedkoopste aanbieder. Ook beslist.nl en vergelijk.nl lukt het niet om structureel de aantrekkelijkste deal te tonen. Voor de beste prijs kun je het best alle vijf de webwinkels bezoeken.

Toch goedkoper

Voor consumenten is het verre van transparant dat aanbieders op verschillende sites met andere prijzen werken. Het zorgt er ook voor dat de prijzen op vergelijkingswebsites niet altijd kloppen. Ook als we via tweakers.net en kieskeurig.nl doorklikken, betalen we namelijk 750 euro voor de vaatwasser. De hogere prijzen worden wél getoond, maar gecorrigeerd door een zogenoemde "dag-actiekorting".

Gebruikstips vergelijkingssites

- Gebruik meerdere vergelijkingssites voor een completer beeld. De voorraad en prijsinformatie van webwinkels die op consumentenbond.nl staan, komen via kieskeurig.nl.

- Bezoek de webwinkels ook rechtstreeks. De ene route is soms goedkoper dan de andere.

- Zoek in de webwinkel naar een mogelijke kortingsknop op de productpagina of in het winkelwagentje. Soms is er ook een actiepagina op de site van de aanbieder. Bouwmarkten werken vaak met kortingscoupons.

- Type in een zoekmachine de winkelnaam en het woord "actiecode" of "kortingscode". Let goed op de actievoorwaarden en vermijd kortingssites die vragen om bijvoorbeeld je e-mailadres.

- Let op de mogelijke bijkomende kosten voor bezorgen, retourneren en keuze van bezorgmoment. Informeer bij grotere producten ook naar de kosten voor het plaatsen en/of aansluiten.