Baby’s en peutertjes in een vliegtuig: het is niet de makkelijkste combinatie. Ga je binnenkort op vakantie met je kind? Met deze tips maak je de vlucht een stuk makkelijker.

– Neem de tijd om je kind van tevoren uit te leggen hoe de vliegreis in z’n werk gaat. Er zijn leuke boekjes over te koop.

– Baby’s en kinderen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Vraag  eventueel na bij de ambassade van het land van bestemming of er nog andere reisdocumenten nodig zijn. Reis je alleen en heeft je kind niet jouw achternaam? Dan kunnen ze vragen naar een geboorte-akte of toestemming van de andere ouder.

– Check zo vroeg mogelijk in en informeer of de vlucht vol is. Wie weet is er een extra stoel beschikbaar.

– Voor baby’s is er op Schiphol een speciale Babycare Lounge, waar je je baby kunt verzorgen, in bad doen, voeden en laten rusten in een van de bedcabines. Check bij andere luchthavens of er soortgelijke voorzieningen zijn.

– Neem eigen babyvoeding mee. De regels voor vloeistoffen aan boord gelden niet voor babyvoeding. Op lange vluchten zijn er ook babymaaltijden. Informeer wat die inhouden.

– Op intercontinentale vluchten zijn er doorgaans speciale maaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar maar die moet je minimaal 24 uur van tevoren bestellen.

– Laat aan boord een thermosflesje vullen met warm water voor babymelk. Heeft het personeel geen tijd? Er zijn flesjes die je zelf kunt opwarmen zonder stroom. Praktisch is een thermosflesje om aan boord  te laten vullen met warm water voor babymelk. Voor baby’s is een flesje of speentje tijdens start en landing handig. Slikken helpt tegen oorpijn.

– Zorg voor wat (nieuw) speelgoed om je kind bezig te houden tijdens een lange vlucht.

– Overweeg op verre reizen een vlucht met overstap in plaats van een directe. Nadeel is dat je dan al met al langer onderweg bent, voordelen zijn dat je kind tussendoor even kan bewegen en ontspannen en dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Kies als het kan voor een nachtvlucht.