Aanlokkelijke reclamefolders prijzen het privé leasen van een auto aan. Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud: je hoeft alleen zelf nog te tanken. 

Voor vanaf-prijzen van rond de 200 euro rijd je rond in een nieuwe kleine auto. Soms kan private lease inderdaad interessant zijn, maar er kleven ook flinke nadelen aan.

Voordelen private lease

Wat zijn de voordelen en voor wie is privé leasen interessant?

- Inzicht in autokosten. Met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.

- Geen gedoe. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.

- Geen spaargeld nodig. Heb je geen spaargeld - maar wel een vast inkomen - en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.

- Soms goedkoper dan kopen. In een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. In vergelijking met een nieuwe auto kopen met geleend geld is private lease juist vaak goedkoper, hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. Bekijk onze vergelijking tussen kopen en private lease bij verschillende aanbieders.

- Seniorvriendelijk. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie. Let wel: ongeveer de helft van de aanbieders hanteert geen maximum leeftijdsgrens. Bij de overige aanbieders geldt meestal een grens van 75 jaar of hoger.

Nadelen private lease

Let op, er zitten enkele flinke valkuilen vast aan private lease. Bekijk deze goed voordat je eraan begint.

- Contractbreuk is kostbaar. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag, dan kun je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.

- Autorijden kan goedkoper. Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een nieuwe auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die zo ver mogelijk wordt 'opgereden'.

- Private lease beperkt hypotheek. Het is geen goed idee om een auto privé te leasen als je plannen hebt om een huis te kopen. De bank brengt namelijk 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto. Praktijkvoorbeeld met 50.000 euro inkomen en 2,2 procent hypotheekrente: zonder leaseauto mag je maximaal 230.445 euro lenen. Bij private lease van 400 euro per maand is de maximale hypotheek 161.970 euro, een verschil van 65.475 euro.

- Duur bij weinig gebruik. Voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.

- Schadevrije jaren. Na drie jaar zonder eigen auto gaan de opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd een punt om rekening mee te houden. Als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen en daarvoor lenen is dan vrijwel altijd voordeliger, mits de auto voorlopig geen schade heeft.

Conclusie 

Privé leasen is in een aantal gevallen een alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel private leasebedrijven een betere deal. Heb je voldoende spaargeld? Dan ben je slechts in enkele gevallen goedkoper uit.

Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. Het goedkoopst ben je nog altijd uit met een tweedehands auto. Kies je toch voor private lease? Met deze checklist ga je voorbereid het gesprek aan.