Wordt je oude tablet steeds trager en overweeg je een nieuwe te kopen? Probeer dan eerst met onderstaande tips nieuw leven te blazen in je oude apparaat.

1. Herstart je tablet

Het lijkt een open deur, maar je tablet opnieuw opstarten werkt écht. Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Houd de uit/aan-knop een paar seconden ingedrukt en tik op de schermknop 'Herstarten' of 'Start opnieuw op'.

2. Update Android

Updates voor je tablet bevatten vaak oplossingen voor eerdere problemen en veiligheidsrisico's. Het is dus aan te raden om te updaten naar de laatste versie die beschikbaar is. In sommige gevallen maakt een update de tablet echter trager in plaats van sneller, in ieder geval totdat de fouten eruit zijn gehaald. Je doet er goed aan om daarom enkele weken te wachten voordat je de update installeert. Om te kijken of er een update beschikbaar is ga je naar Instellingen > Over deze tablet > Systeemupdates.  

3. Schakel voorgeïnstalleerde apps uit

Veel Android-tablets en -smartphones komen met een hoop meegeleverde apps die soms nuttig zijn maar vaak ook weinig toevoegen. Deze voorgeïnstalleerde apps nemen soms behoorlijk wat werkgeheugen in beslag maar je kunt ze meestal niet verwijderen. Je kunt ze echter wel uitzetten, wat praktisch hetzelfde effect heeft op de snelheid van je tablet. Pas wel op dat je geen apps uitschakelt die nodig zijn om de tablet werkend te houden. Ga naar Instellingen > Apps en selecteer de app die je uit wilt zetten. Tik vervolgens linksboven op de knop Uitschakelen.

4. Verwijder app-data

Veel apps verzamelen in de loop der tijd data over je gebruik en slaan dit op je tablet op. Ook deze data zorgt ervoor dat je opslagruimte volloopt met als gevolg een trage tablet. Het is slim om van tijd tot tijd deze data te verwijderen. Ga hiervoor naar Instellingen > Apps en druk op Verwijder gegevens en Cache wissen. Er zijn ook apps die in één keer al je app-data verwijderen zoals App Cache Cleaner of Android Assistant.

5. Beperk het aantal widgets

Eén van de voordelen van Android is dat je widgets op het thuisscherm kunt plaatsen die allerlei live informatie geven. Nadeel van deze features is dat ze batterij slurpen en een extra belasting zijn voor je tablet. Door het gebruik van widgets te beperken gaat jouw tablet langer mee en draait soepeler. Vooral het verwijderen van widgets die veel data ophalen zoals die van Facebook kan veel snelheidswinst opleveren. Een widget verwijder je door je vinger erop te houden en deze naar de prullenbak bovenaan het beeld te slepen.  

Gaat je batterij snel leeg? Dan heb je misschien ook wat aan deze energiebespaartips!