Zo blijft eten het langst goed in een koelkast

Vanuit gezondheidsoverwegingen is het advies om de temperatuur van een koelkast in te stellen tussen de 3 °C en 4 °C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste.  

Hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven, verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere in een genummerde stand van bijvoorbeeld een tot en met vijf. En in sommige koelkasten wordt een symbooltje gebruikt dat een toe- of afname weergeeft.

In de handleiding van je koelkast staat welke temperatuur bij een bepaalde stand hoort. Ben je de handleiding van je koelkast kwijt? Google dan het merk, typenummer en het woord 'handleiding'.

Zones

In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt vooral af van de locatie van de vriezer. In de meeste modellen zit de vriezer onder het koeldeel. Dan is de temperatuurverdeling zoals op de afbeelding.

Koelkast zones

Koelkast zones

Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3 °C tot 4 °C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren.

Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste en bacteriegevoelige waren. Bijvoorbeeld vers vlees en vis, kliekjes, gesneden verse groenten en fruit en zuivelproducten van rauwe melk.

Zone 3 is de groentelade. Daar bewaar je verse, ongesneden groenten en fruit. Exotische fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Tip de redactie