Deze maanden wordt er weer veel gesnoept. Trekken jouw kinderen ook als magneten naar al dat lekkers toe en baal je daarvan? Zo houd je het nog een beetje gezond.

Niet hysterisch

Als tussendoortjes zijn stukjes (gedroogd) fruit en groente natuurlijk het allerbest. Het vult goed, levert ook allerlei gezonde stoffen en vaak minder kilocalorieën dan snoep of koek. Hysterisch doen over snoep is ook nergens voor nodig. Liever niet juist, want het verbieden van snoep maakt het juist extra aantrekkelijk. Houd het leuk, houd het klein en houd de regie, is onze tip. Want al bestaat gezond snoep niet, je kunt er wel gezond mee omgaan.

Hoeveelheid snoep

Het belangrijkst is hoeveel snoep je je kind geeft. De standaard kinderzakjes koek en snoep uit de supermarkt zijn vaak veel te groot voor kinderen. Bijvoorbeeld: in een zakje Haribo-beertjes zitten 85 kilocalorieën en in een klein zakje Bolletje kruidnoten maar liefst 220 kilocalorieën. Dat is een halve kindermaaltijd!

Kinderen hebben echt voldoende aan kleine tussendoortjes. Check op het etiket hoeveel kilocalorieën er in een zakje snoep, minidoosje Smarties of koekzakje zitten. Neem als richtlijn ongeveer 50 kilocalorieën voor een tussendoortje voor kinderen tussen 1 tot 4 jaar en 75 kilocalorieën per tussendoortje voor oudere kinderen en volwassenen. Dat zijn zo'n 5-8 kruidnoten. Koekzakjes zijn leuk om te delen, maar te groot voor kinderen alleen.

Vergeet niet het belang van goed eten. Als je kind goed ontbijt en genoeg eet tijdens de maaltijden, zijn tussendoortjes minder verleidelijk.

Gaatjes

Het gaat niet alleen om calorieën bij het snoepen. De suikers in snoep, koek en chocola zijn erg slecht voor de kindertanden. Als je niet goed poetst, blijft er tandplak achter op en tussen de tanden en kiezen. Daarom is goed poetsen zo belangrijk! In het tandplak zitten bacteriën die deze suikers omzetten in zuren. En deze zuren zorgen voor gaatjes in de tanden. Laten we die bacteriën niet al te veel helpen door vaak suikers te eten.

Wist je dat er ook zuren in snoep zitten? Je proef ze haast niet door al de suikers, maar ze zitten in veel snoepsoorten, en tasten het glazuur aan. Vooral winegums, zuurtjes en lolly’s kunnen leiden tot tanderosie.

Leuk houden

Wees consequent, maar positief, als het over snoep gaat adviseert Maddelon Lenters- de Jong. Ze werkt bij een gespecialiseerde kindertandartspraktijk en deed onlangs onderzoek naar gaatjes bij kinderen. Daaruit bleek dat kinderen van ouders die positief zijn, en vaak complimentjes geven, minder gaatjes hadden dan kinderen van strenge ouders die vaak corrigeerden. "Terwijl ik altijd dacht dat die ouders niet streng genoeg waren!"

De kindertandarts vindt het belangrijk dat je het leuk houdt. "Zeg dus niet altijd nee als je kind iets lekkers ziet in de supermarkt, maar iets positiefs als: 'dat vind je lekker he? Leg maar terug, misschien kopen we het een andere keer'. Dat is duidelijk en consequent maar minder negatief. Want dan werkt het juist averechts."