Is contactloos betalen (on)veilig?

De nieuwste manier van betalen is contactloos betalen: betalen door je bankpas voor een betaalautomaat te houden. Maar hoe werkt dit precies en is het veilig?

Bij contactloos betalen reken je af door je betaalpas tegen de betaalautomaat te houden, zonder op een toets te drukken. Op steeds meer plekken staan betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen.

Bedragen lager dan 25 euro reken je af zonder pincode. Betalingen worden direct van je betaalrekening afgeschreven, net als bij een gewone pinbetaling. Bedragen hoger dan 25 euro reken je af met pincode. Nadat je je betaalpas bij de betaalautomaat hebt gehouden, toets je je pincode in op de betaalautomaat.

Hoe veilig is contactloos betalen?

Je kunt nooit meer dan 25 euro per keer afrekenen zonder pincode. Bovendien geldt er een maximaal totaalbedrag van 50 euro dat je achtereenvolgens kunt betalen zonder pincode. Dit betekent dat het aantal betalingen dat je zonder pincode doet, optelt tot 50 euro. Als je dit bedrag bereikt hebt, moet je je pincode intoetsen en je pas in de automaat steken. Daarna begint het weer bij nul euro.

Wie bijvoorbeeld elke dag een kopje koffie van 1 euro koopt op het station, kan dit 50 keer doen. Bij de 51ste keer, als de limiet van 50 euro dus is bereikt, zal er om je pincode worden gevraagd. Als je tussendoor je pincode gebruikt om bijvoorbeeld geld op te nemen begint de teller ook weer op nul euro.

Bij diefstal of verlies van je betaalpas kan voor maximaal 50 euro zonder pincode worden betaald. Meld diefstal en verlies altijd zo snel mogelijk bij je eigen bank. In dat geval zal er meestal geen eigen risico gelden als iemand anders gebruikmaakt van contactloos betalen.

Het kan echter gebeuren dat je voor hogere bedragen dan 50 euro slachtoffer wordt van contactloos zakkenrollen.

Tip de redactie