Voor de koffieliefhebber met een Nespresso-apparaat lijkt een koffiecapsulemaker een mooi cadeau. Koffie zetten wordt hierdoor goedkoper én het zorgt voor minder afval, dus het is beter voor het milieu.

Een cupje Nespresso kost normaal gesproken 0,35 euro. Alternatieve capsules zijn verkrijgbaar vanaf 0,15 euro. Voor zo’n 0,04 euro kun je een cupje vullen met gemalen espressokoffie. De Consumentenbond bekijkt de voor- en nadelen van drie starter kits.

Waycap

Kosten: 40 euro

De Waycap ziet er robuust uit en is gemakkelijk te vullen. Het verwijderen van de koffiedrap is een lastiger klusje. De Waycap is wat kleiner dan een Nespressocapsule, daardoor kan er minder koffie in, waardoor de koffie wat slap kan worden. De sterkte van de koffie kun je aanpassen door te kiezen voor een andere koffiesoort en meer of minder water. Dit laatste is niet bij alle Nespresso-apparaten mogelijk.

Wil je een tweede kopje zetten dan moet je, volgens de gebruiksaanwijzing, tien minuten wachten omdat de capsule anders nog te heet is. Niet zo handig. De Consumentenbond probeerde hem af te koelen onder de koude kraan en dat ging prima.

Hema koffiecapsulemaker

Kosten: 20 euro voor honderd kopjes, een navulset voor 200 kopjes kost 10 euro

Net als de Waycap zijn de capsules van de Hema makkelijk te vullen, maar iets moeilijker te legen. Ook deze capsules zijn kleiner dan de originele Nespressocup, waardoor ook deze koffie slapper is.

Het systeem werkt gemakkelijk: je klikt een capsule in de lepelhouder, waardoor er een soort lepel ontstaat. Daarmee schep je de koffie in de capsule. Met je vinger strijk je de overtollige koffie weg. Daarna draai je de deksel er op en kan de capsule in je apparaat.

Capsul'in

Kosten: 10,95 euro voor 100 stuks plus 1,97 euro voor de capsulehouder

Bij het testen van de Capsul'in werd alleen gekeken naar het gebruiksgemak en niet naar de smaak. Over de sterkte van de koffie is dan ook geen uitkomst.

Het vullen van de Capsul'in gaat goed. De folie plakken op het cupje gaat redelijk goed. Ook als je het niet helemaal perfect op het cupje bevestigt, blijft de folie plakken aan het cupje. De speciale capsulehouder is een handig hulpstukje. Verder maakt de houder het aandrukken van de koffie makkelijk.

Helaas zijn deze cups niet hervulbaar, waardoor je nog wel met afval zit en deze vervanger van de normale cups niet milieuvriendelijker is.