Verhoog de snelheid van je iPad

Wordt je oude iPad steeds trager en overweeg je een nieuwe te kopen? Probeer dan eerst met onderstaande tips nieuw leven te blazen in je oude apparaat.

1. Herstart je iPad

Het lijkt een open deur, maar je iPad opnieuw opstarten werkt écht. Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Zet het scherm aan en druk op de uit/aan-knop in de rechterbovenhoek van de iPad. Houd deze knop ingedrukt totdat de schermknop met de tekst 'zet uit' verschijnt. Veeg naar rechts om hem uit te zetten. Wacht een paar seconden en zet de iPad vervolgens weer aan door dezelfde uit/aan-knop opnieuw in te drukken.

2. Schakel het verversen van apps op de achtergrond uit

Met deze functie verversen apps op de achtergrond hun informatie via wifi of eventueel 3G/4G terwijl je andere apps gebruikt. Handig, maar het vraagt wel veel geheugen. Schakel het uit voor enkele of alle apps via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond.

3. In iOS 9: zet visuele effecten uit

De huidige versie van iOS heeft enkele visuele effecten die je iPad trager kunnen maken. Deze kun je uitzetten.

  • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast en zet de optie 'Maak minder doorzichtig' aan.
  • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging en zet deze optie aan.

4. Herinstalleer apps

Veelgebruikte apps verzamelen soms data die lokaal (op je iPad zelf) achterblijft. Deze data kan in de loop van de tijd veel ruimte innemen en het gebruik van de app zelf maar ook de iPad in z'n geheel vertragen. Door apps opnieuw te installeren kun je deze data verwijderen en je iPad opschonen.

5. Verwijder tijdelijke bestanden en internetgegevens

Je internetbrowser op je iPad bewaart bepaalde informatie van websites zoals je bezoekgeschiedenis en cookies. Het verwijderen van deze data helpt om de snelheid van de Apple browser Safari te verbeteren.

Druk in Instellingen op Safari en druk achtereenvolgens op Wis geschiedenis en Wis cookies en gegevens. Je bent echter nog niet klaar, er wordt nog meer data bewaard. Ga naar Instellingen > Safari > Geavanceerd > Website data en druk op "Verwijder alle website data". Doe dit regelmatig om Safari snel te houden.

Wil je nog meer tips om de snelheid van je iPad te verhogen? Op de website van de Consumentenbond staat een uitgebreidere lijst.

Tip de redactie