Subsidie voor energiebesparing eigen huis

Als je je huis energiezuiniger maakt, dan ga je minder energie gebruiken en levert je dat uiteindelijk geld op. En het komt de waarde van je huis ten goede. Maar wat als je dat investeringsbedrag niet of moeilijk kunt opbrengen? 

Er is nu een nieuwe subside beschikbaar om je daarbij te helpen als je een koophuis hebt of deel uitmaakt van een VvE.  

Neem je maatregelen voor energiebesparing - zoals het isoleren van je dak  of je neemt dubbel glas - dan kun je daarop zo'n 20 procent subsidie krijgen. Je moet dan wel ten minste twee nieuwe isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Door de subsidie verdien je die maatregelen sneller terug, en hoef je minder geld te investeren.

De maatregelen zijn vooral interessant als je een wat ouder huis hebt, want die zijn bij de bouw niet of matig geïsoleerd. Je gaat daardoor veel minder energie verbruiken, en hebt daardoor lagere energiekosten. Maar ook voor nieuwere woningen lonen energiebesparende maatregelen.

Voorwaarden voor subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

- Je bent eigenaar van de woning en je woont er ook zelf (dus verhuurt de woning niet).

- Je laat twee of meer van de volgende maatregelen uitvoeren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloer- of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.

- De maatregelen moeten aan voorwaarden voldoen wat betreft kwaliteit: er gelden minimumeisen voor de isolatiewaarde bij dak, gevel, vloer of glas. Ook moet je een voldoende groot deel van het dak-, gevel-, vloer- of glasoppervlak isoleren, bij voorkeur het hele oppervlak. Anders is er een minimaal aantal vierkante meters vereist. 

- Je kunt alleen subsidie aanvragen voor maatregelen die je nog moet laten uitvoeren, niet voor maatregelen die je al hebt laten doen.

- De subsidieaanvraag gaat per adres en je mag op één adres niet meerdere aanvragen doen. Het is niet toegestaan om twee maatregelen te laten uitvoeren en een jaar later weer subsidie aan te vragen voor twee maatregelen. Bedenk dus vooraf goed welke maatregelen je allemaal wilt en laat deze tegelijkertijd uitvoeren.

Op RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vind je een overzicht van de minimale oppervlakte die je moet isoleren en de bedragen per vierkante meter. Daarnaast kan je een subsidieaanvraag ook indienen via deze site.

Combineren met andere subsidies

De "Subsidieregeling energiebesparing in huis" is een landelijke regeling. Je kunt deze subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met een Energiebespaarlening.

Ook met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie kun je subsidie aanvragen voor isolatie van het gebouw. Daarbij is ook subsidie mogelijk voor energieadvies en procesbegeleiding.

Tip de redactie