Door alle verschillende adviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer. De Consumentenbond zet tien fabels en feiten op een rij.

Vis en spinazie kun je prima samen eten

Feit

Er is jarenlang gewaarschuwd voor de combinatie vis en bladgroenten. Inmiddels blijkt dat het onderzoek waar dit op gebaseerd was, niet klopt. Daarom heeft het Voedingscentrum het advies onlangs ingetrokken.

In groente zit vooral vitamine C

Fabel

Vitamine C zit met name in fruit zoals sinaasappels en kiwi's, en in sommige groentesoorten waaronder paprika en kool. In veel groenten zit een stuk minder vitamine C, maar zitten tal aan andere vitamines en mineralen. Zo zit in spinazie veel foliumzuur en in wortel veel vitamine A.

Tarwe is even goed als spelt

Feit

Speltbrood is hip omdat het gezonder zou zijn. Het verschil tussen spelt en tarwe is echter maar klein. Speltbrood bevat ook gewoon gluten, dus wie dit wil vermijden heeft hier niks aan. Wel verdragen sommige mensen spelt beter dan tarwe. Let dan wel op dat het product 100% spelt is, en er niet alsnog tarwe bij zit.

Rijstdrank is beter dan koemelk

Fabel

Rijstdrank is niet te vergelijken met halfvolle melk. Er zitten bijvoorbeeld helemaal geen eiwitten in rijstdrank. Ook zit er geen vitamine B2 in rijstdrank. Deze vitamine zit van nature in melk, en wordt aan andere melkvervangers wel toegevoegd.

Vleesvervangers bevatten evenveel ijzer als vlees

Fabel

In vleesvervangers zit minder ijzer dan in een stukje rood vlees, bleek uit ons onderzoek in 2014. Bovendien wordt het ijzer uit vleesvervangers minder goed opgenomen dan ijzer uit vlees. Het helpt om er wat sinaasappelsap bij te drinken - vitamine C verhoogt de opname van ijzer namelijk.

Een A-merk is altijd gezonder dan een huismerk

Fabel

Dat hoeft niet zo te zijn. Uit ons onderzoek naar zout in levensmiddelen in 2015 bleek namelijk dat de Heinz sandwichspread een stuk zouter is dan de sandwichspread van huismerken.

Haver is glutenvrij

Feit

Van nature is haver een glutenvrij ras. Maar omdat haver regelmatig in aanraking komt met glutenbevattende granen, kan het voorkomen dat er toch gluten in haver zitten, behalve als de term 'glutenvrij' of het glutenvrij-logo op het etiket staat.

Koffie houdt vocht vast

Fabel

De cafeïne zorgt zelfs voor een snellere vochtuitscheiding. Niet meer dan anders, alleen sneller.

Extra vitamines slikken is nodig om gezond te blijven

Ten dele waar

Voor velen geldt dat we voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen door gezond en gevarieerd te eten. Toch zijn er bepaalde groepen (zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen) die extra vitamines nodig hebben. Benieuwd of jij extra vitamines nodig hebt en hoeveel? Doe de test!

Vegetarisch eten zit in onze natuur. De tanden van de mens zijn niet geschikt voor vleesverwerking, zoals bij carnivoren

Fabel

Onze tanden en kiezen zijn gemaakt om omnivoor te zijn. Ze zijn gebouwd om vlees en planten te vermalen.

Melk is slecht voor elk. Volwassenen zijn niet gebouwd om melk(producten) te eten en drinken

Ten dele waar

Veel volwassenen van Aziatische afkomst zijn lactose-intolerant en kunnen melk dus niet verdragen. Maar ook Afrikanen en Zuid-Amerikanen worden veelal lactose-intolerant na de kinderjaren. Bij West-Europeanen komt lactose-intolerantie veel minder vaak voor en zij kunnen melk dus meestal wel verdragen.