Een topmatras is een dun matras (zo'n vijf tot tien centimeter dik) bovenop een dik, 'gewoon' matras. Dat klinkt overbodig en dat is een topmatras in de meeste gevallen ook.

Twee soorten topmatrassen

Grofweg zijn er twee soorten topmatrassen:

  1. Topmatrassen die geleverd worden als onderdeel van een vaste set met een matras en soms ook met een (boxspring)bedbodem. De topmatras is dan bij de verkoopprijs inbegrepen. Meestal komt het er bij deze topmatrassen op neer dat de dikke onderste matras niet te gebruiken is zónder de topmatras.
    De onderste dikke matras dient dan voor de ondersteuning. De topmatras is de comfortlaag die bij een gewone matras gewoon in de matras zelf zit. In feite hebben ze hier dus een gewone matras met zowel ondersteunende en comfort-lagen opgesplitst in een ondersteuningsdeel en een apart comfortdeel.

  2. Topmatrassen die los worden verkocht. Deze topmatrassen betaal je dus ook los. Je kunt zo’n los topmatras als extra comfortlaag op je gewone matras leggen. Eigenlijk zinloos, want in je gewone matras zit al een comfortlaag. Als je gewone matras zo oncomfortabel voelt dat je geneigd bent om er een extra comfortlaag in de vorm van een topmatras op te leggen, is het slimmer om in plaats daarvan gewoon een nieuwe matras te kopen. 

Wel of geen topmatras kopen?

Wie hoopt om met een topmatras een slechte of doorgezakte gewone matras op te peppen, moeten we teleurstellen. Dat kan namelijk niet. Toch hebben topmatrassen nog wel enkele voordelen:

  • Je ontlast de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat.

  • Een topmatras is lichter en makkelijker te keren.

  • Met een tweepersoonstopmatras bovenop twee eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed heb je geen last meer van de kier tussen de twee onderliggende matrassen. Maar er zijn ook andere manieren om de geul te vermijden.

  • Een tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.