Ticketprijzen zijn veranderlijk en onvoorspelbaar. Het is niet te zeggen welke aanbieder voor een bepaalde bestemming het goedkoopst is. Wel geeft de Consumentenbond vijf tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket.

Luchtvaartmaatschappijen baseren hun tarieven op het aantal boekingen in het verleden. Tevens passen ze de prijs continu aan naar gelang de vraag toe- of afneemt of de concurrentie met een aanbieding komt.

Hoe meer mensen op een bepaalde tijd willen vliegen, hoe duurder de vlucht. Maar om een toestel helemaal vol te krijgen gaan op het laatste moment ook weleens stoelen de aanbieding in.

1. Shop en vergelijk

Het wemelt van de boekingssites op internet en het is onbegonnen werk om ze allemaal te bekijken. Ons advies: begin je zoektocht op een meta-vergelijkingssite, zoals Skyscanner, Google fligths, Momondo, Chaser of Paperflies.

Dit soort websites inventariseren permanent de vluchttarieven op internet en zetten die op een rij. Bekijk ook de tarieven op grotere boekingssites zoals D-reizen, Kayak, Ebookers of Expedia.

Check minstens 5 verschillende websites, maar ook altijd de site van de luchtvaartmaatschappij zelf. Die laat soms net wat meer mogelijkheden zien en is vaak goedkoper omdat online reisbureaus (hogere) boekingskosten rekenen.

2. Wees flexibel

Kijk ook naar tarieven op andere vertrek- en aankomstdata en tijden en overweeg een vlucht met overstap in plaats van een directe vlucht. Zoek ook naar alternatieven op niet te grote afstand. Vliegen vanaf bijvoorbeeld Eindhoven, Brussel of Düsseldorf kan goedkoper en sneller zijn.

Open jaw

In luchtvaartjargon betekent een open jaw dat de heen- en terugreis van en naar verschillende bestemmingen gaan. Een voorbeeld: heen vliegen vanaf Schiphol naar Bangkok en terug van Bangkok naar Düsseldorf of Brussel. Je boekt dan twee enkele reizen en dat kan voor intercontinentale bestemmingen makkelijk 100 tot 150 euro voordeel opleveren.

3. Wees geduldig

Waarschuwingen in de trant van “nog drie stoelen beschikbaar” proberen je over te halen om snel te boeken. Trap er niet in. Zelfs als het aantal stoelen voor die genoemde prijs echt beperkt is, kan dat de volgende dag weer anders liggen. Het beste is om op verschillende dagen de prijzen te monitoren. Neem op websites zoals Skyscanner en Kayak een abonnement op een prijsalarm. Je krijgt dan een e-mail wanneer de tarieven veranderen.

Nog een tip: abonneer je op nieuwsbrieven met aanbiedingen. Vooral in januari, traditioneel een slappe maand in de luchtvaart, doen veel maatschappijen tickets in de uitverkoop. Gespecialiseerde websites zoals Ticketspy zoeken ook naar 'flash deals'; aanbiedingen op de homepage van luchtvaartmaatschappijen die soms maar een paar dagen geldig zijn.

4. Let op bijkomende kosten

Er zijn nog regelmatig boekingssites die sjoemelen met de totaalkosten. Ga daarom niet af op de eerst getoonde prijzen. Websites melden vaak niet direct dat er ook boekingskosten bij komen. De uiteindelijke ticketprijs kan daardoor een stuk hoger uitvallen.

Wees alert op allerlei extra's die al bij voorbaat zijn aangevinkt, zoals verzekeringen, die vaak duur en onnodig zijn. Het is tegen de regels, maar het gebeurt nog steeds.

5. Kies het juiste moment

Experts raden aan om vliegtickets zo'n drie tot vier maanden van tevoren te boeken. Boek je eerder dan zijn ze nog te duur, boek je later dan loop je het risico dat de prijzen alleen nog maar stijgen. Wil je per se rond Kerstmis of in juli en augustus vliegen? Boek dan eerder.

Ben je heel flexibel? Neem dan de gok dat je op het laatste moment een aanbieding met een heel scherp tarief tegen komt. Maar let op: last-minute aanbiedingen zijn qua prijs vaak helemaal geen aanbiedingen maar lokkertjes.

Boek bij voorkeur op een gewone doordeweekse dag, bijvoorbeeld dinsdagochtend en niet tijdens het weekend, als veel mensen actief zijn op zoeksites. De vliegmaatschappijen houden hiermee rekening met hun prijzen.

Wanneer vliegen?

Uit een Brits onderzoek blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag doorgaans het goedkoopst zijn en op zaterdagen het duurst. Vermijd de tijden waarop veel zakenmensen vliegen, zoals maandagochtend vroeg en vrijdagavond.