Soms heet het peutermelk, soms groeimelk of dreumesmelk: speciale melk voor peuters. Fabrikanten suggereren dat het gezonder is dan gewone melk, maar wetenschappers vinden dat onzin.

De studies zijn duidelijk: moedermelk is gezonder voor baby's dan welke babyvoeding dan ook. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert niet voor niets om de eerste twee jaar borstvoeding te geven.

Tot een jaar: geen koemelk 

Tot ze een jaar zijn, mogen baby's geen gewone koemelk. Ze kunnen er ernstige buikklachten van krijgen en in het ergste geval zelfs door overlijden. Dat komt onder meer doordat koemelk meer eiwit bevat dan moedermelk.

Logisch: hoe sneller een pasgeboren dier groeit, hoe meer eiwit er in de melk moet zitten. En een kalfje groeit nu eenmaal sneller dan een mensenbaby. Een baby die geen borstvoeding krijgt, heeft daarom speciale babymelk nodig tot zijn eerste verjaardag.

Vanaf een jaar

Als ze 12 maanden zijn, mogen kinderen die inmiddels 'opvolgmelk' drinken overstappen op gewone koemelk. Geef je borstvoeding, dan is er geen reden om te switchen: het is natuurlijk uitstekend om daarmee door te gaan zolang je wilt.

Maar hoe zit het dan met zogenaamde peutermelk of groeimelk? Het staat naast de opvolgmelk, het ziet eruit als opvolgmelk en het wordt gemaakt door de fabrikanten van opvolgmelk. Die suggereren bovendien dat het gezonder is dan gewone melk: de samenstelling zou beter aansluiten bij de voedingsbehoefte van je kind.

Noodzaak peutermelk ontkracht 

In de groeimelk zitten inderdaad een paar voedingsstoffen waarvan Europese kinderen vaak niet genoeg binnenkrijgen. Dan moet je denken aan jodium, ijzer, vitamine D en vetten uit vis. Zo op het eerste gezicht is peutermelk dus een uitkomst. Maar schijn bedriegt.

Neem bijvoorbeeld DHA, een belangrijke bouwsteen voor hersencellen. Dit vetbestanddeel zit van nature in vette vis. In noten en sommige plantaardige oliën zitten vetten die erop lijken en in kleine hoeveelheden kunnen worden omgezet in DHA.

In groeimelk zit ook DHA (of een voorloper daarvan die het lichaam zelf omzet in DHA), maar slechts heel erg weinig. In een kopje peutermelk van Nutricia zit bijvoorbeeld maar 8 milligram. Terwijl kinderen enkele honderden milligrammen op een dag nodig hebben. Je kunt je kind dus veel beter een of twee keer per week vis laten eten, zoals het Voedingscentrum ook aanraadt.

IJzer en vitamine D

Hetzelfde geldt voor de andere voedingsstoffen: ijzer kan je kind beter binnenkrijgen door bonen of vlees te eten en voor voldoende jodium kun je beter vis en boterhammen geven, dan groeimelk.

Tot slot zit in groeimelk weliswaar vitamine D, maar ook dat is een fractie van de hoeveelheid die kinderen nodig hebben. Ook als je kind peutermelk drinkt, moet je dus vitamine D-druppels of pilletjes geven.