Zo bespaar je op je reisverzekering

31 oktober is uitgeroepen tot Wereld Bespaardag. Op veel vaste lasten kan je gemakkelijk besparen door regelmatig te kijken naar de alternatieven, zo ook op je reisverzekering. Hou bij het afsluiten van een reisverzekering de volgende punten in gedachten.

1. Voorkom oververzekering

Een reisverzekering is een verzameling van dekkingen die ook in andere verzekeringen gedekt zijn. Wie niet teveel wil betalen, doet er verstandig aan om zijn verzekeringen te controleren op overlap en oververzekering.

Medische kosten in het buitenland kunnen namelijk ook al gedekt worden door je zorgverzekering. Neem daarom goed je polis van je zorgverzekering door voordat je een reisverzekering afsluit. Ook kan het verlies van je bagage al verzekerd zijn door een woonverzekering met buitenshuisdekking, of autopechhulp door je pechhulpservice.

Overlap valt helaas niet altijd te voorkomen, omdat veel verzekeraars standaardpakketten aanbieden met een aantal vaste modules. Om oververzekering te voorkomen, kan het daarom de moeite lonen om te kiezen voor een beperkte basisdekking en een groot aantal aanvullende modules.

Oververzekering kan ook voorkomen als je voor een te groot gebied verzekerd bent: als je nooit op vakantie gaat buiten Europa, hoeft je verzekering ook geen werelddekking te hebben.

2. Noodzaak dekkingen

Voor bepaalde dekkingen kun je ook afvragen of ze noodzakelijk zijn. Vraag je bij het afsluiten van een reisverzekering af hoe groot het risico is dat je deze dekking nodig hebt en bekijk de voorwaarden goed: hoeveel wordt er eigenlijk vergoed?

Dekkingen waar je kritisch over moet zijn, zijn bijvoorbeeld ongevallendekking en een annuleringsverzekering. Bij een ongevallendekking zijn gevaarlijke sporten als raften en bergbeklimmen vaak uitgesloten, dus als je hierom de dekking wilt afsluiten, lees dan de polis goed door.

Bij annuleringsverzekeringen wordt vaak weinig uitbetaald. Bij annulering tot 42 dagen voor vertrek ben je alleen de aanbetaling kwijt, daarna loopt het op tot 90 procent van de reissom tot een dag voor vertrek (ANVR-voorwaarden).

3. Jaarlijks vergelijken

De premies en voorwaarden van verzekeringen wijzigen nogal eens. En ook jouw eigen privésituatie blijft vaak niet jaren ongewijzigd. Zo kan er gezinsuitbreiding komen. Daardoor ga je niet meer zo ver en pak je vaker de auto voor de reis.

Vergelijk jouw doorlopende reisverzekering met die van andere verzekeraars in deze vergelijker.

Tip de redactie