Wie op zoek gaat naar een hotelkamer, ziet meestal de ene aanbieding na de andere verschijnen. Welke aanbiedingen kan je wel vertrouwen? En hoe krijg je écht de goedkoopste kamer? Met deze zes tips krijg je gegarandeerd voordeel.

1. Blijf op de hoogte van acties

Niet alle aanbiedingen die je online voorbij ziet komen leveren daadwerkelijk echt veel korting op. Speciale acties van hotelketens doen dit vaak wel. Zo heeft Accor Hotels tweemaal per jaar een actie met kortingen tot veertig procent. Het loont om je te abonneren op nieuwsbrieven of lidmaatschapsprogramma's van je favoriete hotels en ketens om op de hoogte te blijven van hun kortingsacties.

2. Strijk zelf de commissie op

Onlinereisbureaus als Booking.com, Expedia.nl en Hotels.com krijgen van een hotel zo'n vijftien procent commissie als zij een hotelboeking verzorgen. Via cashback-websites als Spaarwinkelen.nl, Cashbacktotaal.nl of Cashbackxl.nl kun je dit bedrag zelf opstrijken door je daar aan te melden en vervolgens door te klikken naar de hotelwebsite.

Op Cashbacksvergelijken.nl is een compleet overzicht te vinden van alle cashback-websites. Door het gebruik van dit soort sites kan je vijf tot vijftien procent besparen op een hotelkamer. Wel moet je je hiervoor aanmelden en kan het weken duren voordat de uitbetaling wordt gedaan.

3. Sparen bij Hotels.com

Voor wie meerdere keren per jaar online een overnachting boekt, is het Rewards-programma van Hotels.com interessant. Elke geboekte hotelnacht levert een punt op, en tien punten leveren een gratis overnachting op ter waarde van de gemiddelde prijs van de voorgaande tien boekingen. De actie geldt voor alle accommodaties die online te boeken zijn, dus ook die sfeervolle B&B op de Veluwe.

4. Laagsteprijsgarantie

Praktisch alle hotelketens garanderen de laagste prijs voor wie direct bij hen een kamer boekt. Wie elders dezelfde kamer tegen dezelfde (annulerings)voorwaarden vindt, krijgt die lagere prijs plus een 'cadeau'. Dat is vaak tien tot twintig procent extra korting, maar kan ook een gratis nacht of vijftig dollar korting zijn. Met zoekmachines als Momondo.nl, Trivago.nl en Skyscanner.nl is het eenvoudig om een kamer elders goedkoper te vinden.

5. Spaar de punten

Veel ketenhotels hebben een gratis spaarprogramma waarbij je punten krijgt voor elke overnachting die rechtstreeks bij het hotel is geboekt. Zo kan je voor kortingen sparen of voor gratis overnachtingen.

6. Betaal in lokale valuta

Hotels buiten de eurozone bieden gasten de mogelijkheid om de rekening te betalen in euro's. Dat lijkt aantrekkelijk, maar de bedragen worden niet altijd via de actuele wisselkoers omgerekend en zijn vaak ongunstig. Hou daarom zelf in de gaten of het misschien wel voordeliger is om met de lokale valuta te betalen.