Een duurder abonnement nemen om problemen met langzaam internet op te lossen, is niet gelijk nodig. Misschien kan je met de volgende tips je wifi sneller maken zonder extra kosten.

Meet de internetsnelheid

Het kan zijn dat de provider minder snel internet levert dan zij beloven. Dit is te achterhalen met een speedtest, bijvoorbeeld via www.speedtest.net. Met deze test kan je de snelheid van je internetverbinding testen.

Zorg dat de pc tijdens de speedtest via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk is verbonden en niet via wifi. Anders meet je de veel lagere snelheid van je draadloze netwerk. Leveren de metingen herhaaldelijk veel lagere snelheden dan wat is beloofd, neem dan contact op met de provider.

In de helft van de gevallen levert dit telefoontje een snellere verbinding, zo blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder vijfhonderd internetters.

Wifi-ontvangst verbeteren

Veel apparaten in huis zijn tegenwoordig via een draadloos netwerk (wifi) aan internet verbonden. Consumenten geven vaak aan dat ze "traag internet" hebben, maar bedoelen dan dat ze last hebben van "trage wifi".

Het verplaatsen van de (modem)router kan al veel problemen verhelpen. Hoe verder weg je van de router bent, hoe zwakker het signaal. Ook obstakels als muren en plafonds kunnen de internetsnelheid omlaag halen.

Bij vier op de tien internetabonnees staat de draadloze (modem)router in de meterkast. Ook dit is een obstakel: probeer de router eens buiten de meterkast neer te zetten en meet het verschil.

De router verplaatsen, plat neerleggen of juist rechtop zetten en het draaien van de antennes: het zijn kleine handelingen die voor een groot verschil in het bereik kunnen zorgen.

Oplossingen op de computer

Dat het internet traag is, kan ook aan je computer zelf liggen. Een oudere pc geeft ook een trage internetervaring. Je hoeft niet gelijk een nieuwe computer aan te schaffen: meer geheugen toevoegen kan ook. Vraag in de winkel om advies voor jouw computer.

Wil je toch liever overstappen naar een andere provider? De vergelijker van de Consumentenbond helpt je een pakket te kiezen dat bij jou past.