Is het nou houmous, hummus of hoemoes? Niet alleen de schrijfwijze van de populaire kikkererwtenpasta verschilt, maar ook de samenstelling en de smaak van de hummus uit supermarkten. De Consumentenbond testte er twaalf: de meesten komen niet erg positief uit de test.  

De hummus van Maza komt als beste uit de test met een 7.1. De hummus van de Lidl (7.0) staat op de tweede plaats en komt als beste koop uit de test. De experts die alle soorten hummus getest hebben, beoordeelden deze twee soorten ook als enige positief, hoewel zij eerder spreken van 'minst slecht' dan van 'beste'.

Hekkensluiters

Opvallend is dat de duurste soorten onderaan de lijst staan. De duurzame hummus van TerraSana scoort in de test van de Consumentenbond het slechtst met een 4.5. Ietsje beter scoren de hummus van Florentin (4.7) en die van Benny Moshel (4.8).

Dit laatste merk, onder andere verkrijgbaar bij Marqt, komt het meest in de buurt van het authentieke recept. Het is de enige die gemaakt wordt met olijfolie en bevat met 65 procent de meeste kikkererwten per 100 gram. Helaas vertaalt dit niet naar een hoger eindcijfer.

Voor écht lekkere hummus moet je volgens de experts toch echt zelf de keukenmachine uit de kast halen. Met een goed recept en een beetje oefenen moet het lukken om de beste supermarkthummus te overtreffen. In onderstaande video zie je hoe de Consumentenbond tot hun testuitslag kwam.