De schappen van supermarkten staan er vol mee: pakken drinken en tussendoortjes die er aan de buitenkant gezond uitzien, maar die vol met suiker zitten. Misleidend, vindt de Consumentenbond. 

Het blijft een hardnekkig probleem, waar de bond al lang tegen strijdt. Een voorbeeld van deze misleidende verpakkingen is de zuiveldrank Goede Morgen. De verpakking staat vol met fruit, maar er zit slechts één theelepel fruitsap in een heel pak yoghurtdrank.

Ook de smoothie met tarwegras en lijnzaad van Innocent staat op de 'Wall of Shame' van de Consumentenbond: volgens Innocent zit deze 'vol met fruit, groente, tarwegras en lijnzaad', maar van deze laatste ingrediënten bevatten de smoothies maar 0,4 procent en 0,03 procent. Bij elkaar is dit goed voor 1,5 ml van de in totaal 360 ml sap die het flesje bevat.

Net als bij vruchtensappen, zijn de verpakkingen van mueslirepen ook vaak misleidend. De repen van Jumbo staan vol met gezondheidsclaims, maar deze repen bestaan voor 25 procent uit pure suiker. Ook die van Eat Natural zijn minder gezond dan deze lijken: maar liefst 37 procent van deze repen is suiker.

Bereikbaarheid

Veel bedrijven die door de Consumentenbond worden aangeschreven geven als reden voor deze misleidende verpakkingen dat zij niet de ingrediënten weergeven, maar de smaak. De Consumentenbond ziet dit evengoed als misleiding: een eerlijke weergave van het product is het namelijk niet.

Hoe producenten reageren op vragen over deze misleiding, zie je in onderstaande video:

Meer video's van de Consumentenbond vindt je online.