Getest: Apple iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Al voor de introductie van de iPhone 7 liet het nieuwe model veel stof opwaaien vanwege het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting. 

Toch stonden rijen fans op de eerste verkoopdag weer voor de deur van de Apple Store om een van de eerste telefoon te bemachtigen. Is dit terecht of niet? 

De Consumentenbond heeft het nieuwe model iPhone uitvoerig getest in een lab in Europa. Hier werd de smartphone niet alleen op functionaliteit getest, maar er werd ook getest hoe goed de telefoons tegen een stootje kunnen en hoe waterdicht zij zijn.

Regentest

Op allebei de laatste punten kwamen de toestellen goed uit de test. Na de telefoons honderd keer te laten vallen, hadden deze alleen een paar krasjes. Tijdens de regentest en de onderdompelingstest werden de telefoons onder water gehouden: eenmaal droog functioneerden de telefoons weer helemaal, maar bij één exemplaar was de luidspreker wel kapot gegaan.

Let er ook op dat waterbestendig niet hetzelfde is als waterdicht. Het is dan ook het beste om de telefoon gewoon droog te houden.

Voor- en nadelen

Een groot nadeel leek vooraf het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting, maar door de korte meegeleverde adapter is het alsnog mogelijk een traditionele hoofdtelefoon aan te sluiten, en zorgt het ontbreken van de aansluiting niet voor grote problemen.

De kwaliteit van de voorzijdecamera krijgt van de Consumentenbond een ruim voldoende: een flink voordeel ten opzichte van andere smartphones, die scoren gemiddeld een 4.

Nadelen heeft de telefoon zeker ook. Er zijn weinig vernieuwingen ten opzichte van de eerdere modellen en de batterijduur is ook niet enorm verbeterd, hoewel deze wel langer meegaat dan de iPhone 6s. Het verbeterde zoombereik die de 7 Plus heeft, door Apple 'telelens' genoemd, is ook niet bijster effectief.

Toch eindigt ook dit model weer hoog in de test van de Consumentenbond en noemen zij het weer 'toptelefoons'.

Benieuwd hoe de Consumentenbond tot de testresultaten komt? Bekijk in deze video welke tests de telefoons allemaal ondergaan!

Tip de redactie