Iedere vulling heeft zijn voor- en nadelen. De soort vulling zegt niets over de kwaliteit van een dekbed. De Consumentenbond testte een tijd geleden 4-seizoenendekbedden met een donzen, wollen en synthetische vulling. De prijs liep uiteen van 25 euro tot bijna vijfhonderd euro.

Uit de test bleek dat alle dekbedden ruim voldoende scoorde, voor een miskoop hoef je dus niet bang te zijn. Toch waren er wel bij elke soort vulling dekbedden die heel goed scoorde en dekbedden die het minder. De prijs zegt echter niks over de kwaliteit: sommige goedkope dekbedden kwamen beter uit de test dan de dure.

Dons

Wil je een donzen dekbed kopen? Let er dan op dat de vakken in het dekbed niet te groot zijn. Bij grote vakken is er een grotere kans dat de vulling zal verschuiven.

Bij een synthetisch of een wollen dekbed hoef je hier niet op te letten: bij deze vulling heb je geen last van verschuiving.

Huismijt

Heb je last van huismijt? Dan kan je het beste kiezen voor een dekbed met een zeer dichtgeweven 'tijk', dit is de stof die zorgt dat de vulling niet naar buiten komt. Dekbedden die claimen 'no mite' tijk te hebben bestaan echter niet.

De beste remedie tegen mijten is nog altijd wassen op 60 graden Celsius. Let bij het kopen van een dekbed dus goed op de wasvoorschriften. Wollen of donzen dekbedden mogen vaak niet in de wasmachine.

Vierseizoenendekbed

Als je op zoek bent naar een vierseizoenendekbed, is het belangrijk om te letten of er genoeg variatie is tussen het lente-, herfst- en zomerdeel. Bij sommige dekbedden is hierin namelijk te weinig variatie, waardoor het niet goed mogelijk is om te variëren met de warmte.

Daarnaast is het verstandig om in de winkel al te kijken hoe de dekbedden aan elkaar vastgemaakt moeten worden: drukknopen en klittenband werkt een stuk gemakkelijker dan knopen.

Gratis bij matras

Wil je niet alleen een dekbed kopen, maar ook een matras? Dan zal de matrasverkoper eerder geneigd zijn om een gratis dekbed weg te geven dan om korting te geven op de matras. Zo bespaar je gemakkelijk honderd euro.