Op alle zonder recept verkrijgbare medicijnen moet vanaf 2017 de uiterste houdbaarheid na eerste opening vermeld worden. De stap is door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) genomen na een onderzoek van de Consumentenbond.

Het onderzoek van de Consumentenbond naar de houdbaarheidsvermelding op zelfzorggeneesmiddelen eind vorig jaar liet zien dat deze informatie vaak ontbrak. Op 30 van de 50 onderzochte neussprays, hoestdranken en schimmelcrèmes bleek de houdbaarheid na opening niet te staan, terwijl sommige producten na opening nog slechts één maand houdbaar zijn.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Zeker bij receptloze medicijnen mag deze informatie niet ontbreken, omdat deze producten vaak buiten de apotheek worden verkocht en consumenten zijn aangewezen op de informatie op de verpakking en in de bijsluiter. We zijn dan ook blij dat het CBG deze stap na ons onderzoek heeft genomen."

Uitzonderlijk

Het CBG noemt de aanscherping van het beleid 'uitzonderlijk', omdat hiermee wordt afgeweken van Europese regels. Volgens Europese wetgeving is het niet altijd nodig om informatie over de houdbaarheid na opening te vermelden en dat blijft voorlopig zo.

Combée: "Gelukkig vindt het CBG nu net als de Consumentenbond dat deze informatie zo belangrijk is dat deze in Nederland niet op de verpakking en in de bijsluiter mag ontbreken.’

De nieuwe regels gaan ook gelden voor receptloze homeopathische en kruidengeneesmiddelen. Alleen per stuk verpakte tabletten en capsules vallen er niet onder. Fabrikanten krijgen tot oktober 2017 de tijd om hun verpakkingen voor de Nederlandse markt aan te passen.

Wil je nu alvast weten hoe lang producten houdbaar zijn na opening? Bekijk dan dit algemene overzicht.