De afgelopen tien jaar is de zoutinname van de Nederlandse bevolking niet gedaald, ondanks de beloften van de voedselindustrie om minder zout aan voedingsmiddelen toe te voegen.

Het zijn juist deze partijen die een grote veranderingen mogelijk kunnen maken, aangezien tachtig procent van de zoutinname afkomstig is van bewerkte voedingsmiddelen.

De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond reageerden teleurgesteld op het woensdag gepubliceerde rapport van het RIVM. Uit dit rapport blijkt dat de zoutinname van de Nederlandse bevolking in de afgelopen tien jaar niet is gedaald. 

Doelstellingen

Op deze manier dreigen de doelstellingen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat Minister Schippers met de voedingsindustrie sloot, niet gehaald te worden. In het akkoord dat de Minister met de branche heeft gesloten, is een einddoel voor 2020 opgenomen: iedereen die volgens de aanbevelingen eet, krijgt dan niet te veel zout, suikers en verzadigde vetten binnen.

Om deze doelstellingen daadwerkelijk te halen, zijn nog wel extra maatregelen nodig. Zo zijn niet alle relevante branches vertegenwoordigd in in het akkoord, kunnen bedrijven er binnen branches mee wegkomen als zij toch te weinig doen en worden de adviezen van de Wetenschappelijke Advies Commissie niet serieus genoeg genomen door de stuurgroep van het akkoord.

Wetgeving

De Consumentenbond is van mening dat wetgeving uiteindelijk het beste resultaat oplevert en begon daarom de campagne Verborgen zout, om de wetgeving omtrent zoutgebruik aan te passen.

Zo zorgde de druk van onder meer de Consumentenbond en de Nederlandse Hartstichting ervoor dat het Ministerie tweemaal in de bakkerijsector de wet aanpaste.

Hierdoor móesten bakkers zich wel houden aan de norm en met succes: vanaf de eerste wetswijziging in 2009 is ons brood bijna 25 procent minder zout geworden.