Consumenten met spaargeld die willen profiteren van de lage hypotheekrente, kunnen bij het oversluiten beter niet kiezen voor rentemiddeling. Vrijwel alle banken hanteren een ongunstige rekenmethode, waardoor het voordeel lager is dan verwacht.

Bij rentemiddeling wordt aan de hand van iemands huidige, relatief hoge, rente en de lage rente zoals die nu in de markt geldt, een nieuw rentepercentage berekend, die ergens er tussenin uitkomt. 

Daarvoor zijn twee methodes. De eerste is de zuivere rentemiddeling, waarbij een gewogen gemiddelde wordt genomen van de rente die de klant nu betaalt en de actuele marktrente. Dit doet bijvoorbeeld Obvion.

Andere banken, zoals ING en ABN Amro, berekenen een boeterente (de rente die de bank misloopt doordat de klant minder gaat betalen) en smeren die uit over de nieuw gekozen looptijd. Dit pakt voor consumenten ongunstiger uit.

Rentemiddeling vergeleken

Alleen bij Obvion is rentemiddeling vaak gunstig, ook bij de spaarhypotheek. ING, SNS Bank (SNS, Regio Bank) en Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds) berekenen bij het oversluiten van de hypotheek een boeterente en smeren die uit over de nieuw gekozen looptijd.

ABN Amro en de Rabobank komen nu ook met rentemiddeling en zijn nóg duurder dan bijvoorbeeld ING. Het grote nadeel van Rabo-rentemiddeling: boetevrij aflossen bij verhuizen vervalt na rentemiddeling. Daarmee is er het risico dat een flinke boeterente volgt bij verhuizing.

Het laatste nieuws lezen over rentemiddeling kan op de website van de Consumentenbond.