Koolmonoxidemelders kunnen levens redden. Uit onderzoek blijkt echter dat sommige melders dodelijke hoeveelheden koolmonoxide niet opmerken.

Het gaat hierbij om de JLP­01 van het merk Pentagon en de Safe van J&S Supply. Ook de BCN 1221 van Brennenstuhl kwam als onveilig uit de test van de Consumentenbond.

CV­-ketels

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat twee op de drie huishoudens geen koolmonoxidemelders in huis heeft, terwijl koolmonoxidevergiftiging ook voor kan komen bij moderne, goed onderhoude CV-ketels. De bond dringt aan op strengere eisen voor het installeren van de ketels, zodat er geen vergiftiging kan ontstaan door slecht aangesloten pijpen.

Daarnaast zou ieder huishouden ten minste één koolmonoxidemeter in huis moeten hebben. Om ervoor te zorgen dat er alleen goedwerkende melders verkocht worden, test de Consumentenbond de koolmonoxidemelders uitvoerig. 

Bekijk onderstaande video om te zien welke melder als beste uit de test kwam.

Heeft u een van de gevaarlijke koolmonoxidemelders gekocht? Kijk dan op de website van de Consumentenbond wat u hieraan kunt doen.