Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Prinses Amalia haalt jachtakte en mag net als koning Willem-Alexander jagen

Prinses Amalia heeft haar jachtakte behaald. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag na berichtgeving van Shownieuws. Verdere toelichting gaf de RVD niet.
Door NU.nl/ANP

Amalia meldde in haar eerder dit jaar verschenen boek al dat ze haar jachtakte wilde behalen. Eerder haalde zij al haar jachtdiploma. Dat deed ze naar eigen zeggen op aandringen van haar vader, koning Willem-Alexander. Ook hij heeft een jachtakte en jaagt regelmatig.

In haar boek zei Amalia dat de akte "niet meteen bedoeld is om te gaan jagen, maar vooral dient ter voorbereiding op het toekomstige beheer van kroondomein Het Loo in Apeldoorn".

Voor het behalen van een jachtakte zijn strenge criteria opgesteld. Zo moet een toekomstige jager over voldoende land beschikken om te jagen, de optie hebben tot het verkrijgen van een wapen en in het bezit zijn van een goede wapenkluis. De aanvraag en de verstrekking van een jachtakte lopen via de politieafdeling korpscheftaken in de regio waar een toekomstige jager woont.

Het jagen binnen de koninklijke familie is een gevoelig onderwerp. Er is veel kritiek op het feit dat koning Willem-Alexander kroondomein Het Loo enkele maanden per jaar sluit om er te kunnen jagen, terwijl hij wel subsidie ontvangt om het park te onderhouden.

De Partij voor de Dieren stelde eerder al vragen over het voornemen van de kroonprinses om te gaan jagen.


Lees meer over:

Prinses AmaliaKoningshuis

Aanbevolen artikelen