De voormalige Spaanse koning Juan Carlos is terug in Madrid na een afwezigheid van 21 maanden. De 84-jarige gepensioneerde vorst zei dat hij is teruggekomen om "alles te normaliseren" en dat hij hoopt zijn naasten te omhelzen.

Juan Carlos wil Spanje vaker bezoeken. In de zomer van 2020 verdween hij plotseling uit Spanje, nadat hij in opspraak was geraakt door financiële transacties. Het duurde enige tijd voor bekend werd dat hij naar Abu Dhabi was uitgeweken.

Hij luncht als gast in het koninklijk paleis van Zarzuela ten noordwesten van Madrid met onder anderen zijn vrouw Sofia, dochters en zoon koning Felipe. Hij heeft er decennialang als vorst gewoond en gewerkt. Later op de dag keert hij terug naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Donderdagavond kwam Juan Carlos aan in het noordwestelijke Galicië, waar hij drie dagen in een badplaats verbleef. Hij is van plan over circa drie weken weer een bezoek aan Spanje te brengen en hoopt dat het dan minder aandacht van politici en media krijgt.

Het huidige vierdaagse bezoek is volgens Spaanse media met moeite en via lange onderhandelingen geregeld. Het zorgde ook voor spanningen tussen de gewezen koning en zijn zoon Felipe en tussen de regering en het koninklijk huis. Zondag betoogden naar schatting driehonderd mensen in Madrid tegen het bezoek van Juan Carlos. De demonstranten riepen dat hij moet worden vervolgd.

Juan Carlos regeerde Spanje van 1975 tot 2014. Hij trok zich om gezondheidsredenen als staatshoofd terug, maar behield officieel in Spanje wel zijn titel koning. Hij vertrok in de zomer van 2020 onaangekondigd naar het buitenland. Hij bleek een gast te zijn van zijn vriend Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, de machthebber in Abu Dhabi en leider van de Verenigde Arabische Emiraten.