De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos keert donderdag voor een kort bezoek terug naar Spanje. Het is voor het eerst in zo'n twee jaar dat de vader van koning Felipe terugkeert naar het land. In 2020 verliet hij Spanje plotseling met destijds onbekende bestemming, nadat hij in opspraak was geraakt over transacties met onder meer Saoedi-Arabië.

Het Spaanse paleis maakte woensdagavond bekend dat Juan Carlos tot en met maandag in het land zal verblijven om familie en vrienden te bezoeken. Met de verklaring bevestigt het paleis eerdere geruchten over een terugkeer van de koning.

Tijdens zijn verblijf in Spanje zal Juan Carlos tot en met zondag in de stad Sanxenxo verblijven en op maandag 23 mei naar Madrid reizen. In het paleis La Operetta zal de koning zich bij zijn vrouw koningin Sofia en andere familieleden voegen. Diezelfde dag zal de gepensioneerde vorst volgens het paleis terugreizen naar Abu Dhabi, waar hij "zijn vaste en stabiele verblijfplaats heeft gevestigd".

Het bezoek maakt deel uit van het voornemen van Juan Carlos om regelmatig naar Spanje af te reizen om familie en vrienden te bezoeken, laat het paleis weten.

Juan Carlos regeerde Spanje van 1975 tot 2014. Hij trok zich om gezondheidsredenen als staatshoofd terug, maar behield officieel in Spanje wel zijn titel van koning.

Hij vertrok in de zomer van 2020 onaangekondigd naar het buitenland en pas na lange tijd werd bekend dat hij in het Midden-Oosten was neergestreken. Hij bleek gast te zijn van zijn vriend Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, destijds de kroonprins van Abu Dhabi en nu de nieuwe president van de VAE, nadat zijn voorganger en broer Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, afgelopen week overleed.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Khalifa Bin Zayed Al Nahyan de vader van zijn opvolger was. Dit klopt niet, hij was diens oudere broer. Dat is aangepast.