De achttienjarige prinses Amalia zal op dinsdag 20 september, de derde dinsdag van september, voor het eerst aanwezig zijn op Prinsjesdag. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat koning Willem-Alexander de troonrede dit jaar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voorleest. De prinses zal ook getuige zijn van deze nieuwe locatie waar de koning de kabinetsplannen deelt. Ze speelt verder geen actieve rol op de dag.

Op 8 december vorig jaar, de dag na haar achttiende verjaardag, beleefde Amalia haar eerste officiële plechtigheid als prinses. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nam toen zitting in de Raad van State. Zij werd daar door haar vader binnengeleid, zoals dat officieel heet. Amalia gaf ook een toespraak.

De afgelopen twee jaar werd de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag in de Grote Kerk in Den Haag gehouden wegens corona. De gemeente Den Haag meldde eerder op dinsdag al dat die locatie met grote aantallen mensen te veel overlast zou veroorzaken voor omwonenden en winkeliers.

Ook de Ridderzaal, waar de troonrede normaal gesproken wordt gehouden, is niet beschikbaar wegens de renovatie van het Binnenhof.