Prinses Beatrix betaalt mee aan de renovatie van haar zeilboot De Groene Draeck. De kosten van de renovatie zijn hoger dan het vastgestelde vijfjarenbudget dat ze ontvangt van het ministerie van Defensie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Het vijfjarenbudget voor de periode 2021 tot en met 2025 is vastgesteld op een totaalbedrag van 435.000 euro. De kosten die hier nog bovenop komen zijn voor de rekening van de prinses.

De Groene Draeck is sinds september 2021 uit de vaart vanwege de grootschalige renovatie en revisie van vrijwel het gehele schip. Dit houdt in dat het van binnen en buiten wordt gestript, de romp van binnen en buiten wordt geconserveerd en installaties en inrichting waar nodig worden hersteld of vervangen. De verwachting is dat het zeiljacht aan het eind van de zomer van 2022 vaarklaar is.

De toenmalige kroonprinses Beatrix kreeg het jacht in 1956 voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk. De Staat schonk haar het onderhoud.

De Groene Draeck is een lemsteraak, een traditioneel Fries zeilschip, en is dit jaar 65 jaar in de vaart. Het schip wordt intensief gebruikt door de prinses, haar familie en gasten.