Op Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander, komen geen zonnepanelen omdat ze het monumentale karakter van het gebouw zouden aantasten. Op de bijgebouwen van het Haagse paleis komen ze niet te liggen omdat de investering niet terugverdiend kan worden.

Dat blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). "Zonnepanelen op het hoofdgebouw worden afgekeurd vanwege het monumentale karakter en de zichtbaarheid", staat in de stukken.

Paleis Huis ten Bosch behoort tot de top honderd Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Op de bijgebouwen van het zeventiende-eeuwse paleis komen geen zonnepanelen omdat de investeringskosten, de terugverdientijd en het duurzaamheidsrendement niet met elkaar in verhouding zijn.

Koning Willem-Alexander liet in 2018 tijdens een werkbezoek aan Amsterdam al weten zonnepanelen op zijn woonpaleis te willen, maar op de monumentenwet te stuiten. De Tweede Kamer vroeg in 2019 of het mogelijk was om zonnepanelen te plaatsen op Paleis Huis ten Bosch.

Eerder werd al bekend dat het niet rendabel is om zonnepanelen te installeren op Paleis Noordeinde.