Prinses Amalia is dinsdagochtend op haar achttiende verjaardag enkele uren op stap gegaan met haar moeder koningin Máxima. Bij terugkeer bij Paleis Huis ten Bosch zwaaiden beiden naar de bij de poort wachtende fotografen en verslaggevers, die hoopten een glimp van de jarige op te vangen.

Veel kregen ze niet te zien. Amalia en Máxima gingen snel naar binnen. Eerder was koning Willem-Alexander al op het paleisterrein gespot met een grote bos bloemen in de hand.

Bij de twee ingangen van het paleis in het Haagse bos was het de hele ochtend verder rustig. Bij de hoofdingang bij de Benoordenhoutseweg meldde zich één vrouw die een cadeautje wilde afgeven voor de jarige prinses. De marechaussee stuurde haar door naar de andere ingang, aan de Bezuidenhoutseweg.

Daar waren eerder al bloemen, een mok met 18 erop en een cadeau van de Katwijkse Oranjevereniging afgegeven. De paleisbewaking had het verder rustig.

Gelukswensen stroomden binnen

De prinses is dinsdag overladen met felicitaties. Uit het hele land en ook daarbuiten sturen mensen hun gelukswensen voor de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op sociale media als Instagram en Facebook hebben vele honderden mensen een felicitatie achtergelaten voor Amalia. Zo ook van Mark Rutte: "De Prinses van Oranje wordt vandaag achttien jaar! Een bijzonder moment voor ons land en een prachtige mijlpaal voor haar", schrijft hij op Twitter. "Mijn hartelijke felicitaties voor prinses Amalia. Ik wens haar een gezellige en bovenal feestelijke dag toe."

Ook veel buitenlandse volgers feliciteren haar met haar achttiende verjaardag. Zo zijn er boodschappen in het Engels, Duits en Spaans te lezen.