Kroondomein Het Loo heeft vrijdag een subsidie van ongeveer 700.000 euro per jaar aangevraagd. Dat geld is bedoeld voor het beheer van een deel van het landgoed tot 2028. Tot nu toe kreeg eigenaar koning Willem-Alexander subsidie voor het hele gebied op de Veluwe, maar dat mag niet meer aangezien een deel van de bossen niet altijd open is voor publiek.

Er is 4,2 miljoen euro subsidie voor zes jaar aangevraagd voor het deel van het kroondomein dat altijd geopend is. Ongeveer 1.300 hectare bos is het hele jaar geopend. Zo'n 3.400 hectare blijft in het najaar drie maanden dicht om de natuur rust te gunnen en wild af te schieten als de populaties te groot zijn geworden, aldus rentmeester Arno Willems.

Kroondomein Het Loo

Door voor slechts een deel van het gebied subsidie aan te vragen, is het kroondomein niet gebonden aan de plicht om dat deel van 3.400 hectare het hele jaar open te houden.

Volgens Willems jaagt de koning "hooguit één dagdeel in die periode", zoals de Rijksvoorlichtingsdienst eerder al meldde. Soms neemt hij gasten mee.

"Willem-Alexander heeft het jagen altijd verdedigd", zei royaltydeskundige Rick Evers eerder tegen NU.nl. "Hij heeft ook altijd gezegd dat het voor mensen die niet jagen lastig te begrijpen is. Het gaat volgens hem om het in stand houden van een gezond evenwicht. Anders gaan bepaalde dieren, als er te weinig te eten is, uiteindelijk hun eigen soort opeten."

Overigens heeft prinses Amalia inmiddels haar jachtdiploma gehaald, liet ze weten in het boek dat Claudia de Breij over haar heeft geschreven.

Geen uitzondering voor de koning

Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schreef in september in een Kamerbrief dat koning Willem-Alexander het natuurgebied op de Veluwe 358 dagen per jaar moet openstellen om de huidige subsidie van 4,7 miljoen euro te behouden.

Het kroondomein mocht tot dusver tijdens het jachtseizoen drie maanden dicht blijven. Voor de koning gaan in 2022 dezelfde regels gelden als voor anderen die subsidie voor natuurgebieden aanvragen, aldus Schouten.

Natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en politieke partijen zijn al jaren ontevreden over de jaarlijkse afsluiting van het park in het najaar. Toen bleek dat koning Willem-Alexander elke vijf jaar 4,7 miljoen euro subsidie voor het onderhoud van het park krijgt, nam de ergernis toe.