Prinses Amalia aanvaardt haar toekomstige rol als koningin, maar weet nog niet waar haar focus zal liggen. Dat vertelt de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan auteur Claudia de Breij in het boek Amalia, dat dinsdag verschijnt.

De Breij schreef het portret van Amalia, die op 7 december haar achttiende verjaardag viert. De prinses geeft in het boek een inkijkje in haar doen en laten. Zij vertelt niet alleen over haar toekomstige functie, maar ook over haar hobby's, inkomen, studie en geloof.

"Als ik een nare situatie kan voorkomen door diplomatie, als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland", zegt Amalia.

De prinses zegt nu nog niet klaar te zijn om het stokje van haar vader over te nemen. Mocht er hem onverhoopt iets gebeuren, zou ze haar moeder vragen het een paar jaar over te nemen. "Maar ik heb tegen mijn vader gezegd: blijf jij maar gewoon lekker gezond eten en veel sporten."

Amalia vertelt dat ze een muur over moet voor ze het koningschap kan omarmen. Als De Breij zegt dat het opzadelen van een kind met een aanstaand koningschap voor veel mensen een reden is om de monarchie af te schaffen, reageert de prinses nuchter. "Ze mogen dat best doen, hoor, dan ga ik ook door met leven. Maar de monarchie is zoveel groter dan mijzelf."

Prinses gaat weleens naar een therapeut

Het boek schuwt de lastige kanten van het leven van een troonopvolger niet. De prinses vertelt hoe ze zich voelt als ze wordt aangestaard door mensen. "Alsof je een goudvis op je hoofd hebt", aldus Amalia.

De prinses ziet de haatdragende reacties die online verschijnen over haar. "Dan heb je twee keuzes: je kan helemaal doordraaien, of het je niet laten raken en jezelf ertegen beschermen."

Zonder dat De Breij daarnaar vraagt, vertelt Amalia dat ze weleens naar een therapeut gaat. "Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand."

Prinses Amalia vindt het ‘enorm gek’ om eigen boek te zien
90
Prinses Amalia vindt het ‘enorm gek’ om eigen boek te zien

Amalia: 'Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf'

Een relatie is "privé", vindt de prinses, die ook haar mening geeft over de grondwettelijk vereiste toestemming voor een huwelijk.

"Als het de man is die me steunt, van wie ik houd, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land."

Claudia de Breij maakte het literaire portret van Amalia op verzoek van het koningspaar en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Zij noemt haar werk "een poging om iedereen die dat wil, kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt".

Zelfspot, paarden en cocktails: dit weten we nu van het boek over Amalia
123
Zelfspot, paarden en cocktails: dit weten we nu van het boek over Amalia