De agenda van koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat in de laatste weken van 2021 vol met staats- en werkbezoeken: de twee zitten momenteel in Noorwegen en waren vorige week nog in Dubai. Maar waarom leggen ze deze bezoekjes eigenlijk af? En wat doen ze daar precies?

Het koningspaar is nu in Noorwegen voor een staatsbezoek op uitnodiging van koning Harald V. Het staatsbezoek, dat eigenlijk gepland stond voor vorig jaar maar verplaatst werd wegens de coronapandemie, draait om klimaatverandering, samenwerking, energietransitie en duurzaamheid.

Een staatsbezoek is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst het hoogste bezoek dat tussen twee landen kan plaatsvinden. Het doel van een bezoek is de goede relatie tussen de landen bevestigen en verdiepen, het wederzijdse begrip versterken en de mogelijkheden tot verdere samenwerking onderzoeken.

Degene die het kortst actief is als staatshoofd brengt eerst een bezoek aan het land met een langer zittend staatshoofd. Na een staatsbezoek aan een bepaald land is het altijd de intentie om ook een contrabezoek af te leggen.

Vaak wordt de koning of het koningspaar tijdens de reis vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken (momenteel wordt deze functie bekleed door Ben Knapen), of een andere bewindspersoon als de minister geen tijd heeft. Ook gaat er vaak een handelsdelegatie mee, een groep van bedrijven die proberen om deals te sluiten in het betreffende land.

Meestal duurt zo'n bezoek twee à drie dagen. Sinds Willem-Alexander koning is, heeft hij ruim twintig staatsbezoeken afgelegd - zo'n drie per jaar. In 2020 was de agenda wegens de coronapandemie leeg, maar voor dit jaar zijn er drie gepland, waaronder nog een aankomend bezoek aan Griekenland.

Máxima en Willem-Alexander tijdens hun eerste staatsbezoek, in 2014 aan Polen.

Máxima en Willem-Alexander tijdens hun eerste staatsbezoek, in 2014 aan Polen.
Máxima en Willem-Alexander tijdens hun eerste staatsbezoek, in 2014 aan Polen.
Foto: BrunoPress

Contraprestatie van de koning

Het bezoek bevat een paar vaste onderdelen. Zo wordt de koning of het koningspaar onthaald met een welkomstceremonie en wordt er vaak een staatsbanket - een feestelijke maaltijd - georganiseerd. Ook regelt de koning soms een zogeheten contraprestatie tijdens zijn bezoek. Vaak is dat een cultureel programma dat Willem-Alexander (met zijn team) organiseert.

Naast de handelsdelegatie en ander personeel (zoals een hofdame) reizen er ook Nederlandse journalisten mee. Ze doen verslag van het bezoek en mogen ook kort met Willem-Alexander (en Máxima) spreken.

De koning en koningin beginnen hun huidige staatsbezoek in Oslo, waar ze op het koninklijk paleis worden ontvangen door koning Harald V en koningin Sonja. Willem-Alexander legt later een krans bij het nationale monument. Verder is het paar onder meer aanwezig bij een staatsbanket van koning Harald, waar beide koningen een toespraak houden.

Op woensdag bezoekt het koninklijk paar onder meer een bijeenkomst over mensenrechten in de Deichman-bibliotheek en het transportschip Zr. Ms. Rotterdam, om te praten over de defensiesamenwerking tussen beide landen. Daarnaast is er een gesprek gepland met minister-president Jonas Gahr Støre.

Koningspaar op staatsbezoek in Dubai voor Expo 2020
38
Koningspaar op staatsbezoek in Dubai voor Expo 2020