Het testament van de in april overleden prins Philip wordt niet openbaar gemaakt. Dit heeft het Britse Hooggerechtshof donderdag besloten.

Het is gangbaar dat het testament van belangrijke leden van het Britse koningshuis geheim blijft voor het grote publiek, schrijft BBC.

Over negentig jaar zal een besloten zitting plaatsvinden waarin wordt bepaald of de documenten alsnog openbaar kunnen worden gemaakt.

"Ik heb - vanwege de grondwettelijke positie van de vorstin - gekozen om een speciale procedure te volgen met betrekking tot de koninklijke testamenten", meldt de rechter, die duidelijk maakte het testament zelf ook niet te hebben gezien.

Volgens Britse media is de beslissing onderdeel van het proces om de privésfeer van de royals te verbeteren om zo "de waardigheid" van koningin Elizabeth en haar naasten te kunnen blijven waarborgen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat testamenten normaal gesproken openbaar worden gemaakt, maar dat de rechter in dit speciale geval heeft besloten de laatste wensen van de prins de komende negentig jaar geheim te houden. Die procedure is echter standaard als het gaat om belangrijke figuren binnen de Britse koninklijke familie.

Prins Philip overleden: van grappenmaker tot strikte vader
206
Prins Philip overleden: van grappenmaker tot strikte vader