Amalia, Alexia en Ariane worden gevaccineerd tegen COVID-19, meldt koning Willem-Alexander woensdag. "De prinsessen hebben heel duidelijk laten weten dat het hun beslissing was, in overleg met ons", zo zei de koning tijdens het staatsbezoek aan Duitsland.

"Ze willen alle drie heel graag hun bijdrage leveren in het front tegen dat verschrikkelijke virus dat ons al bijna anderhalf jaar in de greep heeft", aldus de koning in een gesprek met de pers.

"En hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter het is. Je vaccineert je niet voor jezelf maar voor je medemens, zodat we als maatschappij weer open kunnen gaan."

De koning benadrukte dat het niet zijn positie is om mensen te overtuigen om het vaccin te nemen. "Mensen mogen daar zelf over beslissen. Wij hebben als gezin het advies volmondig opgevolgd."

De zeventienjarige Amalia, de zestienjarige Alexia en de veertienjarige Ariane komen allen in aanmerking voor een prik. Amalia en Alexia mogen helemaal zelfstandig beslissen over hun vaccinatie, omdat ze ouder zijn dan zestien. Ariane beslist in principe samen met haar ouders. Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind dat zelf wel wil, dan is de wens van het kind doorslaggevend.

Wat is het effect van het vaccineren van de 12- tot en met 17-jarigen?
92
Wat is het effect van het vaccineren van de 12- tot en met 17-jarigen?

Veel tieners krijgen milde klachten

Tieners die zijn geboren in 2004 of later mogen ook een vaccinatieafspraak inplannen, zo werd eind juni besloten. Amalia is geboren in december 2003 en zal dus waarschijnlijk eerder een uitnodiging hebben gehad.

Jongeren van twaalf jaar en ouder krijgen het vaccin BioNTech/Pfizer aangeboden. In verreweg de meeste gevallen verloopt de infectie bij tieners zonder zware klachten, ze moeten bijvoorbeeld hoesten of hebben last van een neusverkoudheid.

Niet alle tieners hebben weinig last van een coronavirusinfectie. Er zijn tussen 1 september 2020 en 23 mei 2021 101 kinderen in de leeftijdsgroep dertien tot zeventien jaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege COVID-19. Twee tieners zijn hieraan overleden. Ongeveer de helft van de kinderen die in Nederland in het ziekenhuis is opgenomen vanwege COVID-19 had een onderliggende aandoening, zoals astma of diabetes.