Koning Willem-Alexander baalt volgens premier Mark Rutte 'ontzettend' van het feit dat hij zich donderdag bij een bezoek aan de Haagse Marktweg niet aan de coronaregels heeft gehouden. Hij schudde de hand van een omstander en hield geen 1,5 meter afstand.

In de voorbereiding was alles erop ingericht om de coronaregels wel na te leven, maar het werd snel druk. "Daardoor was het uiteindelijk niet mogelijk de 1,5 meter te houden", zei Rutte vrijdagmiddag. Dat de koning zelf ook handen schudt is volgens hem "niet goed, maar op een gegeven moment is het ook niet te houden, weet je."

Rutte heeft zelf niet gesproken met de koning na het bezoek, maar Willem-Alexander heeft contact gehad met de Rijksvoorlichtingsdienst.

"Ja, dat kan gebeuren", vatte Rutte zijn eigen gevoelens over de situatie samen. "Het is op zich niet goed, maar laten we het niet te zwaar maken. Het is niet zo bedoeld."

De koning bracht donderdag een bezoek aan de Marktweg omdat deze was uitgeroepen tot mooiste Oranjestraat van Nederland. Nadat beelden van het bezoek naar buiten waren gekomen, uitten demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Tamara van Ark (Medische Zorg) kritiek op de koning.

Volgens Grapperhaus geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde tijdens zijn bezoek, stelde dat iedereen afstand probeerde te houden maar dat dat lastig was vanwege de drukte.

Rutte over handdruk koning: 'Laten we het niet te zwaar maken'
93
Rutte over handdruk koning: 'Laten we het niet te zwaar maken'