Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
De Gouden Koets

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling rondom Gouden Koets

De tentoonstelling rond de Gouden Koets, waarbij het rijtuig zelf ook te bezichtigen zal zijn, wordt op 17 juni geopend door koning Willem-Alexander. De koets is in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum te zien.
Door NU.nl

De Gouden Koets werd de afgelopen vijf jaar gerestaureerd en is vanaf 18 juni tot zondag 27 februari 2022 te zien in het Amsterdam Museum.

Bij de opening van de tentoonstelling krijgt de koning het eerste exemplaar van De Gouden Koets uitgereikt. Ook wordt hij in het museum rondgeleid door de directeur van het Amsterdam Museum, waarbij hij uitleg krijgt van betrokkenen zoals makers en curatoren.

Naast de Gouden Koets zijn in zes omliggende museumzalen ook honderden cultuurhistorische objecten te zien die een beeld geven van onder meer de geschiedenis en het gebruik van de koets.

Na de restauratie zal de koning ook een besluit nemen over de toekomst van het rijtuig. Het gebruik van de Gouden Koets is namelijk niet onomstreden. Op een van de panelen staan halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen afgebeeld die geschenken aan het Koninklijk Huis aanbieden. Volgens critici wordt hiermee het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt.


Lees meer over:

Gouden KoetsKoningsdag

Aanbevolen artikelen