Amalia werd in december achttien en is nu dus meerderjarig. Er gaat veel veranderen voor de prinses, maar op Koningsdag zal de rol van Amalia er voorlopig niet heel anders uitzien, verwacht royaltydeskundige Rick Evers.

"Amalia heeft nu ze meerderjarig is allerlei verplichtingen, net zoals iedere andere Nederlander", vertelt Evers. Maar verschillen zijn er ook. "Ze heeft recht op een sloot geld, waar ook wat tegenover staat. Willem-Alexander heeft gezegd dat ze ook iets voor dat geld moet doen." Maar nu (tijdens haar tussenjaar) en zolang ze nog studeert hoeft ze dat geld nog niet, heeft ze eerder gezegd.

Evers: "Sinds haar achttiende wordt ze geacht om elk jaar bij Prinsjesdag te zijn en zitting te nemen in de Raad van State. Ze ging al weleens naar de Tweede Kamer om daar de debatten te volgen. Dat hoefde ze helemaal niet wat betreft Willem-Alexander. Die wilde dat ze tot haar achttiende vooral kind kon zijn."

Andere rol als Amalia een partner heeft

Amalia's rol op Koningsdag zal er voorlopig niet heel anders uitzien, verwacht Evers. "Ze blijft de oudste van de drie zussen. Je ziet dat ze Alexia en Ariane onder haar hoede neemt. De grote veranderingen zullen pas plaatsvinden zodra ze een partner heeft gevonden. Dan zal haar rol een stuk serieuzer worden."

“Tijdens Koningsdag in Groningen zag je al dat Amalia het voortouw nam op haar vader en moest ze afgeremd worden.”

Maar ook nu doet Amalia dat al, concludeert de royaltykenner. "Amalia laat al jaren zien dat zij de verstandigste is en dat ze zich goed voorbereidt op de dag. Ze wil het echt perfect doen. Voor de regioquiz in Amersfoort tijdens Koningsdag 2019 had ze spiekbriefjes gemaakt, met daarop feitjes over de regio die ze in de bus al aan het oefenen was. Tijdens de quiz lieten Amalia en Máxima zien heel competitief te zijn. Dat gaat er dit jaar misschien nog wel harder aan toe, nu ze als één team strijden."

Ook nu Amalia achttien jaar is, zal ze volgens het protocol achter haar ouders moeten lopen. Maar ze neemt die regels niet altijd even nauw. "Tijdens Koningsdag in Groningen zag je al dat Amalia het voortouw nam op haar vader en moest ze afgeremd worden."

Amalia is niet bang het voortouw te nemen.

Amalia is niet bang het voortouw te nemen.
Amalia is niet bang het voortouw te nemen.
Foto: BrunoPress

Wordt de nanny nu 'hofdame'?

Amalia heeft - met of zonder toelage - waarschijnlijk ook uitgaven te maken. "Ik verwacht dat ze een particulier secretaris in dienst neemt (een betaalde versie van de vrijwillige functie hofdame, red.). Misschien loopt die wel tijdens Koningsdag achter haar aan", vertelt Evers.

Afgelopen jaar liep de voormalige nanny van de drie prinsessen nog mee als een soort hofdame. "Ze hielp bijvoorbeeld bij het aan- en afgeven van hun jassen en neemt de cadeautjes aan die ze krijgen. De prinsessen hebben een ijzersterke band met haar. Ze kennen haar van jongs af aan en hebben heel veel met haar gedeeld. Het zal me niet verbazen als zij in dienst treedt als particulier secretaris van Amalia. Het lijkt me mooi voor haar als ze zo'n vertrouwd persoon als belangrijke adviseur krijgt."