Dit liveblog over Koningsdag is gesloten. Voor het eerst sinds 2019 kon Nederland weer op grote schaal Koningsdag vieren. Het werd een gezellig drukke, veelal zonnige en sfeervolle dag zonder noemenswaardige incidenten. Volgend jaar (hopelijk) weer.
woensdag 27 april om 19:21
Geen incidenten geregistreerd in regio Rotterdam
De politie Rotterdam zegt dat Koningsdag in de regio rustig is verlopen, meldt Rijnmond. In de regio was geen sprake van extreme drukte of incidenten.
woensdag 27 april om 19:17
Grote uitstroom uit Amsterdam begonnen
Duizenden koningsdagvierders zijn woensdagavond begonnen aan de terugreis vanuit Amsterdam. De straatfeesten zijn sinds 20.00 uur voorbij in de hoofdstad.

Op het Damrak is sprake van een grote stroom van in het oranje geklede voetgangers richting het Centraal Station. De frietzaken langs de route doen goede zaken. Op het station is geen sprake van chaos.
woensdag 27 april om 19:14
Hardwell geeft verrassingsoptreden
Dj Hardwell heeft woensdag op het koningsdagconcert van Radio 538 in Breda een verrassingsoptreden gegeven. Het was het eerste concert dat Hardwell in Nederland gaf sinds oktober 2018.

De dj draaide als verrassing back to back met Afrojack, die wel was aangekondigd. Het laatste optreden in Nederland van Hardwell was samen met het Metropole Orkest in de Ziggo Dome.
woensdag 27 april om 19:10
Koningsdag wordt weer als vanouds gevierd
De koningsdagevenementen zijn nog in volle gang, na twee jaar zonder feest vanwege de coronapandemie. Kijk hier voor een impressie van de dag tot nu toe.
woensdag 27 april om 18:22
55 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op Koningsdag 55 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor onhygiënische situaties met voedsel. Eten werd bijvoorbeeld niet goed bewaard of niet goed gepresenteerd, aldus een woordvoerder van de NVWA.

In het hele land zijn woensdag 118 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden behalve de 55 schriftelijke waarschuwingen ook nog vijf zogenoemde rapporten van bevindingen opgemaakt. Die rapporten worden gebruikt om later een bestuurlijke boete op te leggen.
woensdag 27 april om 16:16
Amsterdamse feestvierders uit water gered door politie
De Amsterdamse politie heeft meerdere drenkelingen uit het water gered. Een politiewoordvoerder zegt tegen AT5 dat het vaker voorkomt op Koningsdag dat er mensen te water raken. Het water is volgens de woordvoerder wel koud.

Als mensen te water raken, worden er doorgaans twee ambulances en een mobiel medisch traumateam opgeroepen. Dat hoefde vandaag echter niet.
woensdag 27 april om 15:50
Drukte in Amsterdamse bussen en trams
De bussen en trams van de Amsterdamse vervoerder GVB zijn woensdag drukbezet. Hoeveel bezoekers er in totaal in Amsterdam zijn, kon de gemeente nog niet inschatten.
woensdag 27 april om 15:49
NS: 'Aantal reizigers naar Amsterdam vergelijkbaar met voor corona'
Het aantal mensen dat vandaag de trein heeft gepakt naar Amsterdam is vergelijkbaar met Koningsdagen in de jaren voor de coronapandemie, zegt een woordvoerder van de NS tegen de NOS. Het zou gaan om zo'n 200.000 treinreizigers.

Volgens de NS verloopt het vervoer ondanks de drukte in heel het land goed. "We hebben af en toe op stations waar het heel druk was mensen tegengehouden om de trein in te gaan", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De eerste groepen mensen zouden aan het einde van de middag weer op weg naar huis zijn.
woensdag 27 april om 15:42
Sfeer weer als 'vanouds' op koningsdagfestivals
Festivalbezoekers beleven deze Koningsdag na twee corona-edities weer als "vanouds", laat een woordvoerder van het festival Kingsland weten. Kingsland wordt op verschillende plekken in het land georganiseerd, waaronder in Rotterdam, Amsterdam en Groningen. "Je merkt dat iedereen het heeft gemist. Het is erg gezellig", aldus de woordvoerder.

Ook op het Chasséveld in Breda is het met 538 Koningsdag "één groot feest", aldus een woordvoerder van Radio 538. De 40.000 bezoekers, de dj's en de artiesten hebben het volgens de woordvoerder ontzettend gemist om "los te gaan". Op 538 Koningsdag treden de komende uren onder meer Afrojack, Snollebollekes, Davina Michelle en Becky Hill op.
woensdag 27 april om 15:40
Breda roept mensen op niet meer naar stad te komen
Vanwege de drukte in de binnenstad roept Breda feestvierders op niet meer naar de stad te komen. Dat doet de gemeente naar eigen zeggen om het "gezellig te houden". Hoeveel mensen er ongeveer in de stad zijn, is niet bekendgemaakt.

Met 40.000 bezoekers is 538 Koningsdag op het Chasséveld de grote publiekstrekker in Breda. Maar ook op andere plekken in de Brabantse stad worden feestjes gevierd. Zo zijn er zes podia in het centrum waar wordt opgetreden, onder meer op het Kerkplein en de Havermarkt.
woensdag 27 april om 15:35
Stadhuisplein Eindhoven afgesloten wegens drukte
Het Stadhuisplein in Eindhoven is woensdagmiddag afgesloten omdat het er te druk is, meldt Omroep Brabant. Alleen als mensen het plein verlaten, mogen er anderen bij.
woensdag 27 april om 15:18
Brug in Maastricht kan niet meer dicht
De Sint Servaasbrug in Maastricht kan na het bezoek van de koninklijke familie even niet meer dicht, meldt de NOS. Volgens Rijkswaterstaat is de brug ontzet geraakt doordat alle voetgangers van hetzelfde looppad moesten gebruikmaken. Het andere pad was namelijk afgesloten voor onderhoud. Naar verwachting is de brug vanavond om 22.00 uur weer te gebruiken door al het verkeer.
woensdag 27 april om 14:23
De koninklijke familie vertrok vlak na 13.00 uur van het podium aan het Vrijthof, onder begeleiding van de band Rowwen Hèze met hun lied over Limburg. Het feest gaat ook zonder de Oranjes gewoon door. Terrassen zitten overvol en cafés puilen uit. Feestgangers lopen door de drukke straten, waar de muziek van fanfares en andere muziekgezelschappen klinkt.
woensdag 27 april om 14:19
40.000 bezoekers bij Koningsdag in Maastricht
Zo'n 40.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan Koningsdag in Maastricht. Het was er volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake zo druk, dat het Vrijthof al vlak na de middag moest worden afgesloten. "Het plein was te vol", zei de burgemeester na afloop van het bezoek van de koninklijke familie.

"We hadden een hele mooie dag", vat Penn-te Strake samen. Soms dreigde er vertraging in het programma in de route van twee uur door de stad. "Maar als ik dan tegen de koning zei: we moeten door, dan gaf hij nog een handje, maar hij luisterde goed!"
woensdag 27 april om 14:13
Vooral jongeren genieten van het feit dat er na twee jaar weer flink gefeest kan worden.
woensdag 27 april om 14:10
Voor het eerst sinds 2019 kan er op Koningsdag ongeremd feestgevierd worden, en daar maken mensen op veel plekken in Nederland gebruik van.
woensdag 27 april om 14:03
Het is nog altijd druk op het water in Amsterdam.
woensdag 27 april om 13:53
Man opgepakt na dreigende situatie vrijmarkt Arnhem
De politie in Arnhem heeft een man opgepakt die zorgde voor onrust op een vrijmarkt op de Eimerssingel-Oost. Omstanders belden de politie omdat hij gedreigd zou hebben en mogelijk een vuurwapen op zak had.

Het is onbekend wat de aanleiding was voor het incident, dat rond het middaguur gebeurde. Ook weet de woordvoerder nog niet tegen wie de dreigingen gericht waren en of de man daadwerkelijk een wapen bij zich had.

Veel mensen zijn getuige geweest van het incident, onder wie ook kinderen. Slachtofferhulp is ingeschakeld om ze op te vangen.
woensdag 27 april om 13:18
Sommigen hoeven hun huis niet te verlaten om aan het feest mee te doen.
woensdag 27 april om 13:14
In Amsterdam was het al druk op het water en nu is het ook op straat goed vol.
woensdag 27 april om 13:08
Compilatie: Zo verliep Koningsdag in Maastricht
210
Compilatie: Zo verliep Koningsdag in Maastricht
woensdag 27 april om 12:52
Festivals in hele land van start
In de loop van de middag zijn in heel Nederland grote festivals begonnen om Koningsdag te vieren. In Rotterdam, Groningen en Amsterdam worden edities van Kingsland georganiseerd. Zoals eerder gemeld is het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda ook al begonnen.
woensdag 27 april om 12:43
Geen grote incidenten tijdens koninklijk bezoek aan Maastricht
De politie heeft tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht niet hoeven uitrukken voor "noemenswaardige incidenten". Volgens een woordvoerder waren er alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door warmte. "Het is een groot feestje geweest."

Het programma voor de koninklijke familie kwam om 13.00 uur ten einde. Veel mensen zijn inmiddels neergestreken op de terrassen in de stad, die goed vol zitten.
woensdag 27 april om 12:42
Koning Willem-Alexander en Prinses Amalia sloegen tijdens de tocht door Maastricht de eerste herdenkingsmunt ter ere van dertig jaar het Verdrag van Maastricht. Met dat verdrag werd in 1992 de Europese Unie opgericht. Het Verdrag van Maastricht Tientje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
woensdag 27 april om 12:03
Dat het in de treinen naar Breda druk is, komt vooral doordat het Koningsdagfeest van Radio 538 daar plaatsvindt. Er worden daar 40.000 bezoekers verwacht.
woensdag 27 april om 11:31
In treinen is het niet drukker dan verwacht
Een woordvoerder van de NS laat aan NU.nl weten dat het in de treinen "behoorlijk druk, maar niet drukker dan verwacht" is. Reizigers begeven zich vooral op de trajecten naar Amsterdam en Breda. Af en toe worden mensen gevraagd te wachten op de volgende trein. De drukte richting Breda bereikte tussen 12.00 en 12.30 uur een voorlopig hoogtepunt en nam daarna af.

Richting Amsterdam is het nog steeds druk, met name richting station Amsterdam-Zuid vanwege nabijgelegen festivals in de RAI en het Olympisch Stadion. De NS verwacht vandaag zo'n 200.000 mensen naar Amsterdam te brengen.
woensdag 27 april om 11:24
De koninklijke familie verlaat Maastricht, maar op het Vrijthof zal nog lang worden gefeest.
woensdag 27 april om 11:21
Op de klanken van Rowwen Hèze - "Het is een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult!" - eindigt het programma van de koninklijke familie op Koningsdag.
woensdag 27 april om 11:19
Koning Willem-Alexander bedankt Maastricht voor een "onvergetelijke dag". "Twee jaar lang heeft dit in het vat gezeten, maar het is niet verzuurd. Twee lange jaren van collectief chagrijn, waarin Limburg geraakt werd door de coronapandemie en een watersnoodramp. Daarom zijn we zo dankbaar dat het vat weer openging en dat we het in vrede en veiligheid hebben kunnen vieren. Dat is niet iedereen gegeven, zoals slechts een paar honderd kilometer verderop te zien is in OekraĂŻne."
woensdag 27 april om 11:15
Koning: 'Feesten is niet iedereen in de wereld gegeven'
54
Koning: 'Feesten is niet iedereen in de wereld gegeven'
woensdag 27 april om 11:03
Het programma is bijna ten einde. Het koninklijke gezelschap begeeft zich richting het Vrijthof, misschien wel het mooiste plein van Nederland. Daar zal de Limburgse band Rowwen Hèze zijn lied Bruid op blote voeten (een ode aan Limburg en koningin Máxima) laten horen. Daarna zal koning Willem-Alexander zijn dankwoord uitspreken.
woensdag 27 april om 11:01
Koning Willem-Alexander bedankt André Rieu voor zijn concert.
woensdag 27 april om 10:59
Máxima en Amalia zingen uit volle borst mee met Rieu
60
Máxima en Amalia zingen uit volle borst mee met Rieu
woensdag 27 april om 10:54
Uiteraard wordt ook elders in het land Koningsdag gevierd. In Enschede zijn veel mensen afgekomen op de vrijmarkt op het Van Heekplein, zo is te zien op deze foto die ons is toegestuurd door lezer Rick Hubert.
woensdag 27 april om 10:50
Amalia weet nog niet waar ze gaat studeren
Het tussenjaar van kroonprinses Amalia zit er bijna op en dus moet ze gaan bedenken waar ze gaat studeren. "Of dat in Maastricht zal zijn? Nou, dat weten we nog niet", zegt de prinses lachend tegen de NOS. "Maar ik hoop binnenkort een keuze te kunnen maken. Maastricht is echt een prachtige stad, die een fantastisch programma heeft neergezet."

Sinds haar achttiende verjaardag in december wordt er meer van Amalia verwacht. Mede daarom heeft ze voor een tussenjaar gekozen. "Ik zal moeten wennen aan het leven in de spotlights. Ik heb de afgelopen maanden veel dingen gedaan die mij een stapje verder helpen. Creatieve dingen, maar ook leerzame dingen."
woensdag 27 april om 10:47
Máxima geniet van verbondenheid
Wat koningin Máxima het fijnst vindt aan de eerste Koningsdag na twee jaar coronapandemie? "Dat gevoel van verbondenheid. Ik geniet ervan hoe iedereen er met elkaar van geniet, dat heb ik enorm gemist."
woensdag 27 april om 10:39
'We genieten met volle teugen'
Koning Willem-Alexander is vooral dankbaar dat Koningsdag "weer als vanouds" gevierd wordt dit jaar. "Alles wat Maastricht neerzet, is ongelofelijk. We genieten met volle teugen en het is gelukkig nog niet voorbij", zegt de koning tegen de NOS.

"Het betekent ontzettend veel voor mij en voor ons dat het weer kan. Vooral dat het in vrijheid kan, nadat we zelf twee jaar lang opgesloten hebben gezeten door de coronacrisis. En dat je nu in OekraĂŻne ziet dat het niet vanzelfsprekend is. We zijn hier heel dankbaar voor en dat moeten we ook zijn."

De koning gaat ook in op het nieuws dat zijn populariteit afgenomen is. "Peilingen doen me niet zo veel, maar opbouwende kritiek is altijd goed. Anders word je een soort Poetin en dat wil niemand."
woensdag 27 april om 10:29
Drukte in Maastricht levert nog geen problemen op
Het is volgens een woordvoerder van de gemeente "heel erg druk" in Maastricht. Dat levert echter nog geen problemen op. Een aanwezige verslaggever van persbureau ANP meldt dat het achter de hekken "enorm vol" is, maar dat de sfeer goed is.
woensdag 27 april om 10:21
De koninklijke stoet is aangekomen op het Onze Lieve Vrouweplein. Daar speelt componist André Rieu met zijn orkest voor de aanwezigen.
woensdag 27 april om 10:10
De koninklijke familie danst mee op het podium
41
De koninklijke familie danst mee op het podium
woensdag 27 april om 10:07
Bij het optreden van dj's Lucas & Steve stond de hele koninklijke familie op het podium. Prinses Amalia hielp het artiestenduo door de special effects te verzorgen.
woensdag 27 april om 10:03
Al handen schuddend en boksend begroet de koning de mensen langs de kant.