Koning Willem-Alexander drukt Nederlanders op het hart om mensen aan te dragen voor een mogelijke koninklijke onderscheiding. Dat deed hij tijdens zijn bezoek aan Eindhoven tijdens een zogenoemde koningsdagtalkshow.

"Weet je wat ik ook zo mooi vind: de gedecoreerden worden door hun eigen omgeving aangedragen", zei de koning toen het gesprek over de maandag uitgereikte lintjes ging.

"Ik wil daarom ook een oproep doen. Als je bijzondere mensen om je heen hebt: geef ze op voor een lintje." Maandag kregen 2.832 mensen een koninklijke onderscheiding, iets minder dan vorig jaar, toen 3.060 mensen een lintje kregen.

"Het is zo'n fantastisch systeem wat we hebben, dat je uit je eigen omgeving mensen voor kan dragen voor een lintje", vervolgde Willem-Alexander. "Niemand anders kan dat. Dus ik roep nogmaals op: doe het! Er zijn zoveel bijzondere mensen en daar drijft deze samenleving op."

Een van de bekendste ontvangers van een lintje dit jaar, was cabaretier Claudia de Breij. Zij werd maandag overvallen op het stadhuis van Utrecht. Zij was voorgedragen voor haar grote bijdrage aan de Nederlands cultuur en haar maatschappelijke betrokkenheid.

Zo verliep het bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven
389
Zo verliep het bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven