Goedenavond en welkom in dit liveblog! Hier houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Koningsdag.

Burgemeesters rekenen erop dat rust terugkeert door avondklok
Burgemeesters en veiligheidsregio's verwachten dat het om 22.00 uur rustiger wordt in de Nederlandse steden, omdat de avondklok dan ingaat. Het Veiligheidsberaad laat in een verklaring weten dat het dit jaar op sommige plekken heel anders is dan vorig jaar, toen Nederlanders massaal gehoor gaven aan de oproep Koningsdag vooral thuis te vieren. 

"Dat men evenementen en een gezellig feest met elkaar mist, is begrijpelijk, vooral na zo'n lange periode, maar alleen door ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden, kunnen we stapsgewijs versoepelen", aldus Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. "Hoe snel we van deze maatregelen af zijn, hebben we grotendeels zelf in de hand."
dinsdag 27 april om 19:38
Politie Arnhem zoekt man die ruiten voorbijrijdende ambulance ingooide
In het Arnhemse Sonsbeekpark werd het rond 20.00 uur te druk en dus verzocht de politie iedereen het park te verlaten. Bij die actie werden twee personen aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde, laat de politie zojuist weten.

Een man gooide daarnaast de ruiten van een voorbijrijdende ambulance in. De politie zegt nog op zoek te zijn naar deze man en vraagt personen die hier meer over weten zich te melden.
dinsdag 27 april om 19:09
Twee aanhoudingen en honderd bekeuringen in Breda
De politie heeft in Breda ingegrepen vanwege te grote drukte in de stad. In de Torenstraat moest daarbij de Mobiele Eenheid eraan te pas komen. Eén persoon werd daarbij aangehouden omdat hij de politie te paard belaagde, nog eens zestig anderen kregen een bekeuring wegens het overtreden van de coronaregels.

In het Wilhelminapark werd iemand aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Hier schreef de politie veertig boetes uit voor het niet-naleven van de maatregelen.
dinsdag 27 april om 19:00
Zo'n twee miljoen kijkers zagen start concert The Streamers
De gelegenheidsformatie The Streamers is dinsdagavond om iets voor 20.30 uur het livestreamconcert op het terrein bij Paleis Noordeinde in Den Haag begonnen. 

Volgens de organisatie keken bij de start van het concert ruim twee miljoen mensen. Daarmee trok het concert meer kijkers dan het vorige optreden in Koninklijk Theater Carré. Daar keken op het hoogtepunt 1,8 miljoen mensen naar. De kijkers logden dinsdag niet alleen in vanuit Nederland, maar ook vanuit tientallen andere landen.

Het eerste lied was een cover van Our House van Crosby, Stills, Nash & Young door onder anderen Acda & De Munnik, Typhoon en Roel van Velzen. Dit lied werd gezongen in de kleine balzaal in Paleis Noordeinde. Het eerste lied dat live op de binnenplaats werd gezongen, was Alles Is Liefde, de titelsong van de gelijknamige film uit 2007.
dinsdag 27 april om 18:48
Het had niet veel gescheeld of de oude DAF waarin de koning en Amalia arriveerden op de campus in Eindhoven had niet gebruikt kunnen worden. Tien minuten voor vertrek lekte het voertuig namelijk benzine, zegt voorzitter van het DAF Museum Geert Vermeer tegen Omroep Brabant.

Het euvel kon gelukkig snel worden verholpen door technici. De oude DAF werd jarenlang door de koninklijke familie gebruikt tijdens vakanties in Italië.
dinsdag 27 april om 17:56
Concert The Streamers vertraagd, aanvangstijd 20.30 uur
Inmiddels heeft de organisatie achter het concert van The Streamers laten weten dat het concert later begint dan gepland. In plaats van om 20.00 uur, zal het concert waarschijnlijk om 20.30 uur beginnen.

"Door de grote stormloop op kaartjes in de laatste paar uur moeten we een aantal zaken opnieuw instellen", zegt een woordvoerder. "Dat is naar verwachting tegen 20.30 uur in orde. Dan kunnen mensen weer zonder problemen inloggen en gaan we van start met het concert."

Het advies aan mensen met een ticket en inloggegevens is om af en toe te proberen opnieuw in te loggen. Het gaat om zeker een half miljoen mensen.
dinsdag 27 april om 17:49
Website Oranje-concert The Streamers kampt met technische problemen
De website waarop om 20.00 uur het speciale Oranje-concert van gelegenheidsformatie The Streamers te zien moet zijn, kampt met forse technische problemen. Om 19.30 uur was het onmogelijk de site te bereiken via de link die mensen in het bezit van een ticket hadden gekregen. Wie probeerde in te loggen, kreeg structureel een foutmelding.

Op sociale media maakten veel mensen melding van het euvel. Het is niet bekend waardoor de problemen worden veroorzaakt, en of de technische problemen nog voor de geplande start van het Oranje-concert kunnen worden verholpen. De woordvoerder van The Streamers was niet bereikbaar voor commentaar.
dinsdag 27 april om 17:35
Ook in Amsterdam worden supermarkten gevraagd geen alcohol meer te verkopen
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft supermarkten gevraagd om eerder te stoppen met het verkopen van alcohol, schrijft Het ParoolVanaf 20.00 uur zal bovendien extra scherp gecontroleerd worden op het alcoholverbod. Net zoals Haarlem hoopt de gemeente Amsterdam daarmee de rust te laten terugkeren in de stad.
dinsdag 27 april om 17:15
Politie en ME ontruimen Vondelpark in Amsterdam vanwege drukte
Politie en ME ontruimen Vondelpark in Amsterdam vanwege drukte
dinsdag 27 april om 16:43
Het koninklijke gezin heeft een repetitie van The Streamers bezocht. Koning Willem-Alexander gaf onder meer een elleboogje aan rapper Typhoon.
dinsdag 27 april om 16:34
Haarlemse supermarkten verkopen geen alcohol meer wegens drukte
De supermarkten in Haarlem verkopen dinsdag geen alcohol meer op verzoek van de gemeente. De gemeente wil zo de drukte in het centrum tegengaan. De maatregel is van kracht totdat het rustiger wordt, zegt een gemeentewoordvoerder. Vanaf 20.00 uur mag er sowieso geen alcohol meer worden verkocht, vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Het is in Haarlem ondanks de coronaregels erg druk vanwege Koningsdag. De politie treedt dinsdagavond strenger op tegen het schenden van de regels dan eerder op de dag. Mocht het druk blijven, dan is hardhandig ingrijpen niet uitgesloten, maar voorlopig blijft het bij mensen aanspreken, zegt de gemeentewoordvoerder.
dinsdag 27 april om 16:33
Paul de Leeuw zingt koning toe tijdens repetitie The Streamers
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben dinsdagmiddag een kijkje genomen bij de repetitie van supergroep The Streamers. De gelegenheidsband van Nederlandse artiesten verzorgt dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde in Den Haag.

Zodra de koning en zijn gezin binnenkwamen, zette Paul de Leeuw een hartelijk Lang zal hij leven in. Na de repetitie splitste het gezin zich op om met de verschillende artiesten te praten over het afgelopen jaar en het concert dat dinsdagavond plaatsvindt. The Streamers bestaat uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon.

Of Willem-Alexander en zijn gezin 's avonds ook komen opdagen bij het concert, is niet bekendgemaakt.
dinsdag 27 april om 15:18
Nog steeds drukke kades in Haarlem, politie roept op niet te komen
Aan het einde van de middag is het nog steeds druk langs het Spaarne in Haarlem. De gemeente riep de feestgangers er eerder toe op drukte te mijden en sloot enkele te drukke straten af. 

De politie sluit zich aan bij de oproep van de gemeente: "Mensen, kom alstublieft niet naar Haarlem vandaag tijdens Koningsdag. Wees verstandig en hou genoeg afstand van elkaar. Blijf gezellig!", zo is te lezen op Twitter.
dinsdag 27 april om 14:58
Ook Oosterpark in Amsterdam gesloten
In navolging van het Vondelpark wordt ook het Oosterpark in Amsterdam gesloten. Er mogen geen nieuwe mensen meer het park in, zo meldt de gemeente Amsterdam op Twitter.
dinsdag 27 april om 14:54
Koning heft bij MAX glas op iedereen die helpt in coronatijd
Willem-Alexander heeft de Nationale Toost op Koningsdag gebruikt om te proosten op iedereen die zich inzet in coronatijd. De jarige koning hief het glas op alle mensen "die ons actief en passief helpen in deze verschrikkelijke coronapandemie", zo was te zien in de uitzending van Tijd voor MAX.

"Actief zijn diegenen die in de zorg werken, in de verpleging , maar ook in de logistiek. In de ic's die zo vol staan op dit moment en waar kei- en keihard gewerkt wordt om voor ieder mensenleven het beste te doen", sprak Willem-Alexander. "Passief zijn diegenen die zich met vallen en opstaan houden aan de coronaregels zodat we samen zo snel mogelijk uit deze verschrikkelijke pandemie kunnen komen."

De koning toostte daarnaast op de gezondheid. "Op Nederland, dat zo snel mogelijk weer normaal aan zijn leven kan beginnen, en tot Koningsdag volgend jaar in normale omstandigheden."
dinsdag 27 april om 14:28
Alcoholverbod in verschillende Eindhovense parken 
Ook in Eindhoven, de stad waar Koningsdag vandaag plaatsvond, wordt het op verschillende plekken te druk. De gemeente meldt op Twitter dat met name in de parken Karpendonkse Plas, Henri Dunantpark, Ton Smitspark, Philips de Jonghpark, Anne Frankplantsoen en Lex & Edo Hornemannplantsoen te veel mensen aanwezig zijn. "In deze parken geldt een alcoholverbod. Er wordt gehandhaafd. Vier Koningsdag thuis", aldus de gemeente.
dinsdag 27 april om 14:25
Koningsdag om 16.30 uur afgesloten met Nationale Toost
Koningsdag wordt, net als vorig jaar, afgesloten met een Nationale Toost. Dat proostmoment begint over enkele minuten: de glazen moeten om 16.30 uur klinken. De koning zal in ieder geval bij de Nationale Toost aanwezig zijn, maar of ook overige leden van de koninklijke familie te zien zijn, is nog niet bekend.

Het is daarna nog niet afgelopen met de feestelijkheden: vanavond woont het koninklijk paar het concert dat The Streamers op het terrein van Paleis Noordeinde geven bij. Vanaf 20.00 uur beklimmen onder anderen Guus Meeuwis, Typhoon en Miss Montreal het podium. Het Nederlandse publiek kan deze show online gratis volgen. Het concert duurt tot ongeveer 22.00 uur.
dinsdag 27 april om 14:17
ME neemt muziekinstallatie in Bredaas park in beslag
Er kwam dinsdagmiddag te veel publiek af op een muziekinstallatie in het Valkenbergpark in Breda. Vanwege de toestroom heeft de ME de muziekinstallatie in beslag moeten nemen, schrijft de politie. "Zo kan iedereen weer op afstand blijven."

In het park wordt daarnaast gecontroleerd op alcoholgebruik, laat de politie weten. Het is in het park verboden om geopende flessen alcohol bij je te hebben.
dinsdag 27 april om 14:03
Volgens persbureau ANP zijn honderden personen in het Vondelpark gevlucht voor de politie, uit angst om gearresteerd te worden. Politiebusjes, politie te paard en de Mobiele Eenheid zouden het park schoonvegen. Sommige aanwezigen steken vuurwerk af, aldus het persbureau.
dinsdag 27 april om 13:57
Op beelden is goed te zien hoe druk het was in het Vondelpark.
dinsdag 27 april om 13:48
Steeds meer steden ondernemen stappen tegen feestgangers
Het gaat nu snel. Rotterdam en Groningen wijzen reizigers er nu ook op drukte te vermijden. De NS doet dat eveneens.

In Rotterdam gaat het om het Kralingse Bos, de Witte de Withstraat, het Noordplein en de Kop van Zuid. Groningen zet handhavers in bij het Noorderplantsoen en de NS benadrukt dat reizigers beter geen trein kunnen nemen naar Amsterdam, waar het enorm druk is.
dinsdag 27 april om 13:32
Ook Utrecht roept feestvierders op om weg te blijven
Ook de gemeente Utrecht roept mensen op niet meer naar de stad te komen. Het wordt er te druk, met name in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht, zo meldt de gemeente dinsdag. "We roepen iedereen op deze plekken te verlaten en niet meer naar de stad te komen. Vier #Koningsdag thuis!", twittert de gemeente.

Eerder riepen Amsterdam en Breda al mensen op om niet meer naar hun stad te komen.
dinsdag 27 april om 13:18
Politie verzoekt mensen in Maastrichts stadspark te vertrekken
Het begint op meer plekken te druk te worden. Zo ook in het Maastrichtse stadspark: de politie zou de aanwezigen in het park verzoeken naar huis te gaan, schrijft 1Limburg.

Ook in het centrum van Haarlem komen veel mensen buiten samen. De gemeente roept inwoners nog eens op zich aan de coronamaatregelen te houden en drukke plekken te mijden.
dinsdag 27 april om 12:49
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark helemaal afgesloten en wil dat iedereen vertrekt. Het werd er te druk. Er mocht al niemand meer in, mensen mogen het park nu alleen nog uit. Rond 14.00 uur vierden honderden mensen feest rond het standbeeld van Vondel, met muziek. Mensen staan te dicht op elkaar, constateert de gemeente.
dinsdag 27 april om 12:29
Door het mooie weer op deze Koningsdag zijn er veel mensen op het idee gekomen om naar het park te gaan. Wie echter nu nog bijvoorbeeld het Vondelpark in wil, wordt door de politie weggestuurd.
dinsdag 27 april om 11:44
Koning noemt verjaardag 'Koningsdag om nooit te vergeten en nooit te herhalen'
"Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdag af. Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad.
dinsdag 27 april om 11:34
Zo verliep het bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven
Zo verliep het bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven
dinsdag 27 april om 11:20
Het programma in Eindhoven zit erop! Koning Willem-Alexander en zijn gezin gaan nu terug naar Den Haag, waar er nog genoeg te doen is. Zo is het om 16.30 uur tijd voor de Nationale Toost en is er vanaf 20.00 uur een concert vanaf Paleis Noordeinde.
dinsdag 27 april om 11:10
Terwijl alleen Amalia überhaupt al eens een rijles heeft gehad, stappen de prinsessen in de simulator om een digitaal rondje in een Formule 1-auto te rijden. Ex-coureur Robert Doornbos heeft het er maar druk mee.
dinsdag 27 april om 10:54
Wat opvalt is dat de prinsessen al een behoorlijk deel van het programma voor hun rekening nemen, zoals bij een interview tijdens een online jongerenevenement. Dat betekent dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima af en toe even trots toe kunnen kijken.
dinsdag 27 april om 10:48
De prinsessen Alexia en Ariane namen het in een hovercraftrace op tegen een team bestaande uit twee Eindhovense studenten.
Alexia en Ariane strijden in hovercraftrace tegen Eindhovens team
Alexia en Ariane strijden in hovercraftrace tegen Eindhovens team