Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren Koningsdag volgend jaar in Maastricht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Het programma voor die dag is nog niet bekend.

Hier was de koninklijke familie vorige jaren

  • 2019: Amersfoort
  • 2018: Groningen
  • 2017: Tilburg
  • 2016: Zwolle
  • 2015: Dordrecht

De koninklijke familie was dit jaar op Koningsdag in Amersfoort. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden toen vergezeld door onder anderen hun dochters Amalia, Ariane en Alexia.

Na de afwijzing voor het organiseren van het Songfestival, heeft Maastricht hiermee toch een groot evenement binnengesleept. Een gemeente moet zelf vragen of de koning er zijn verjaardag komt vieren. Het koningshuis en de bijbehorende adviseurs maken vervolgens de selectie.

Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder de spreiding door de jaren heen over de provincies en de centrumfunctie van een gemeente.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht ziet de keuze voor haar stad als een grote eer. "De stad heeft alles in huis om de koninklijke familie een geweldige dag te bieden. Samen met alle Maastrichtenaren gaan wij er een feestelijke Koningsdag van maken", laat ze weten.

Compilatie: Zo vierde Nederland Koningsdag 2019
110
Compilatie: Zo vierde Nederland Koningsdag 2019

Stadsbestuur werkt komende maanden aan programma

Penn-te Strake ziet Koningsdag als een "mooie kans" om Maastricht aan de rest van het land te laten zien. Ze wijst erop dat de stad twee zielen heeft. "We zijn een van de oudste steden van Nederland, maar ook met een van de jongste en meest internationale bevolking."

Deze tweedeling zal de basis vormen voor het programma op 27 april, waar het stadsbestuur met diverse verenigingen de komende maanden aan zal werken. "Het wordt uiteraard een feestje voor de koning, maar ook voor de stad", zegt de burgemeester.

André Rieu is blij dat Koningsdag in 2020 naar Maastricht komt
13
André Rieu is blij dat Koningsdag in 2020 naar Maastricht komt