Koningsdag is in de grote steden relatief rustig gevierd. Zo zijn er geen noemenswaardige incidenten in Amsterdam, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Breda en Eindhoven. In Amersfoort zagen ruim 45.000 bezoekers de jarige koning Willem-Alexander.

Een woordvoerder laat weten dat de tienduizenden aanwezigen zich uitstekend gedroegen. "Alles is goed verlopen, iedereen heeft het naar zijn zin gehad. Wij kijken trots en tevreden terug op de dag tot nu toe."

Burgemeester Lucas Bolsius laat weten trots te zijn op "zijn" stad. "We wilden het verhaal vertellen van Amersfoort en zijn daar fantastisch in geslaagd. Koningsdag 2019 is onlosmakelijk verbonden met deze stad. Amersfoort: bedankt!"

Burgemeester Amersfoort dankt bezoekers voor geslaagde Koningsdag
32
Burgemeester Amersfoort dankt bezoekers voor geslaagde Koningsdag

In Amsterdam heeft de politie vooralsnog veertien mensen aangehouden in verband met Koningsdag, vorig jaar waren dat er 27. Het aantal incidenten - bijvoorbeeld door ruzies, openbare dronkenschap en vechtpartijtjes - ligt iets hoger dan vorig jaar, laat een woordvoerder van de politie tegen 20.00 uur weten.

Ook in Breda verliep Koningsdag tot nu toe "gezellig", aldus een woordvoerder. Voor zover hij weet zijn daar vooralsnog geen aanhoudingen verricht die verband houden met Koningsdag en zijn er geen noemenswaardige incidenten. Eenzelfde scenario schetsen de politie-eenheden Den Haag, Rotterdam, Groningen en Eindhoven.

De NS zette zaterdag zo'n duizend mensen extra in om mensen op weg te helpen en stations schoon te houden. Daarnaast reden er meer en langere treinen, waar alleen al richting Amsterdam ongeveer 200.000 feestgangers gebruik van maakten.

Ook het Rode Kruis spreekt van een rustige dag. "Onze hulpverleners zagen de 'normale' dingen: blaren, incidentjes en mensen die iets teveel hebben gedronken", aldus een woordvoerster.

Compilatie: Zo vierde Nederland Koningsdag 2019
110
Compilatie: Zo vierde Nederland Koningsdag 2019

Politie-inzet tijdens Koningsdag in Amersfoort. (Foto: ANP)