In heel Nederland waren vrijdagavond en -nacht veel mensen op de been om de traditionele Koningsnacht, de nacht voor Koningsdag, te vieren. De nacht verliep rustig en zonder grote incidenten.

Het muziekfestival The Life I Live, dat met negen concertpodia in de binnenstad van Den Haag de verjaardag van Koning Willem-Alexander vierde, trok zo'n 200.000 mensen, liet een woordvoerder van de organisatie weten.

Rond 1.00 uur was de muziek afgelopen, waarna de feestgangers langzaam afdropen. Het festival gaat op Koningsdag om 12.00 uur verder. De woordvoerder sprak van een "uitstekende sfeer". Volgens hem liep iedereen "met een glimlach rond". Grote incidenten zijn er volgens hem ook niet geweest.

Koning Willem-Alexander woont sinds januari van dit jaar in Den Haag, toen hij met zijn gezin verhuisde naar Paleis Huis ten Bosch. Ook zijn werkpaleis Paleis Noordeinde bevindt zich in de Hofstad.

Crowdsurfen en confetti: Zo werd Koningsnacht gevierd
60
Crowdsurfen en confetti: Zo werd Koningsnacht gevierd

Ook in andere steden was het een drukbezochte Koningsnacht

In Utrecht was het net als in Den Haag behoorlijk druk. In deze steden werd mensen verzocht bepaalde plekken te mijden.

In Amsterdam is de avond ook overwegend rustig verlopen. Ambulances voerden 106 ritten uit, met name voor alcoholgerelateerde meldingen. De ambulance moest opvallend vaak uitrukken voor dronken minderjarigen, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

De politie hield in de hoofdstad twintig mensen aan. Dat zijn er minder dan in een gemiddelde weekendnacht. Rond 9.30 uur was het in Amsterdam nog rustig op straat. De hoofdstad krijgt doorgaans op Koningsdag honderdduizenden bezoekers te verwerken.

Politie hield tien mensen aan in Almere

In Almere verliep Koningsnacht in tegenstelling tot andere grote steden onrustig. De politie heeft zeker tien mensen aangehouden nadat de burgemeester uit voorzorg het centrum van de stad had aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

De gemeente wilde voorkomen dat rivaliserende groepen jongeren elkaar zouden ontmoeten voor vechtpartijen. Verschillende aangehouden jongeren hadden wapens op zak.