De koningsnachtfestivals zijn donderdagavond goed bezocht. Ook zijn er geen grote problemen gemeld door de verschillende politiekorpsen.

Vooral in Den Haag was het druk. Daar kwamen bijna 200.000 mensen op het festival The Life I Live af. "Het is gezellig druk, er zijn geen incidenten en nauwelijks een wanklank'', aldus een politiewoordvoerder. Het werd op een gegeven moment echter zo druk dat de politie opriep om niet meer naar het centrum te komen. 

Ook de Korenmarkt in Arnhem werd tijdelijk afgesloten voor nieuwe bezoekers, omdat er al te veel mensen waren.

Het centrum van Eindhoven kleurde donderdagavond al oranje voor het muziekfestival Eindhoven=King

Utrecht

Op de Utrechtse vrijmarkt heerste donderdag al een gezellige sfeer en de verkoop van de meest uiteenlopende spullen verliep prima. Als het weer vrijdag ook meezit in Utrecht, verwacht de gemeente in totaal 300.000 mensen.

In Utrecht geldt de 'stille nacht', waarbij tot 11.00 uur op vrijdag geen versterkte muziek mag worden gedraaid.

Amsterdam

Amsterdam trekt traditioneel de meeste Oranjeklanten met diverse evenementen en een traditionele vrijmarkt. De politie daar heeft tijdens Koningsnacht 31 aanhoudingen verricht.

Volgens een woordvoerder is dit niet anders dan in de voorgaande jaren. In Amsterdam was het wel degelijk druk, maar grote incidenten zijn niet gemeld, waardoor Koningsnacht in de hoofdstad te vergelijken was met een drukke weekendnacht.

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.