Koning Willem-Alexander bezoekt samen met zijn gezin en meer leden van het koninklijk huis op Koningsdag de stad Groningen. Bekijk hier welke route ze gaan volgen en wat het programma is op 27 april.

Het stadsbezoek van de koninklijke familie zal zo'n twee uur duren. 

De route begint bij de Prinsenhof. Hier zal burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning René Paas de koninklijke familie om 11.00 uur ontvangen. 

​Kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Roselyn Martina presenteren vervolgens na een openingsact hun Groningen aan de koning bij het Martinikerkhof. Hierna volgen activiteiten voor jonge Groningers, zoals workshops. Een ervan wordt gegeven door bondscoach Ronald Koeman, die zelf opgroeide in Groningen.

Gaswinning

Hierna loopt de koninklijke familie door naar de Martinikerk, waar onder meer het Noord Nederlands Orkest een uitvoering verzorgt. 

Aan de gaswinningskwestie, waar Groningen volop door in het nieuws komt, wordt op de Grote Markt aandacht geschonken. De burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, belicht hier de aardbevingsproblematiek. De koninklijke familie ontmoet hier enkele gedupeerden uit verschillende gemeenten uit het aardbevingsgebied.

Studenten

Op het Waagplein ontmoet de koninklijke familie Groningers die een lintje hebben gekregen dit jaar. Onderweg van het Waagplein naar het Broerplein loopt de koninklijke familie door een straat met dansende Groningers en bands uit de Groningse popcultuur. 

Aan het begin van de Broerstraat maakt de Koning kennis met Topsport Groningen. Studenten met een A-status presenteren zich in een interactieve sportsetting. Bij het Academiegebouw zullen studenten vervolgens een "inkijkje geven in het Groningse studentenleven." 

De route wordt vervolgd naar de Stoeldraaierstraat, waar internetondernemer Ben Woldring vertelt over de kansen op het gebied van innovatie, recreatie en ontwikkeling in Groningen. 

Muzikaal einde

Zoals de laatste jaren trend is geworden, eindigt het bezoek van de koninklijke familie muzikaal. Op de Vismarkt zal singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen optreden. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten, zoals zangeres Izaline Calister en Diggy Dex, speelt hij 'Mien Grunneger stad'. 

Na het optreden zal de burgemeester het publiek en de koninklijke familie toespreken, gevolgd door een slotact. Nadat het Wilhelmus heeft geklonken, verlaat de koninklijke familie Groningen.

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.